Search
menu
Search

De Spaanse belastingdienst houdt verkoopplatforms Vinted en Wallapop in de gaten

De Spaanse belastingdienst houdt verkoopplatforms Vinted en Wallapop in de gaten
Beeld: via canva.com

De Spaanse belastingdienst houdt verkoopplatforms Vinted en Wallapop in de gaten

Vanaf 1 januari 2024 zullen online verkoopplatforms zoals Vinted en Wallapop onderworpen worden aan nieuwe rapporteringsverplichtingen aan de Spaanse belastingdienst. Dit is het gevolg van nieuwe Europese regelgeving die tot doel heeft de transparantie rond online verkopen tussen particulieren te vergroten.

De Spaanse belastingdienst, oftewel de Agencia Tributaria, zal vanaf 2024 meer inzicht krijgen in de verkopen die via platforms als Vinted en Wallapop verlopen. De nieuwe regels zijn afkomstig van EU-richtlijn 2021/514, die digitale platforms verplicht om verkopen boven een bepaalde drempel te rapporteren.

Platforms als Vinted en Wallapop zullen verplicht worden om de belastingdienst te informeren wanneer gebruikers meer dan 30 verkopen per jaar realiseren of wanneer het totale verkoopbedrag de € 2000 overschrijdt. De platforms moeten dan onder andere het btw-nummer, de naam en het adres van de verkoper doorgeven.

Deze rapportageverplichtingen zorgen er enerzijds voor dat de belastingdienst beter zicht krijgt op particuliere verkopen. Anderzijds creëren ze ook meer administratieve lasten voor de platforms, die nu systemen moeten opzetten om de verkopen op te volgen en door te geven.

De nieuwe regels hebben ook gevolgen voor de verkopers. Vanaf een jaarlijks verkoopbedrag van € 6000 moeten ze namelijk belasting betalen over de gerealiseerde winst. Deze drempel ligt een stuk lager dan de huidige € 15.000 voor occasionele verkopen tussen particulieren.

Voor inkomsten tussen € 6000 en € 50.000 bedraagt het tarief 21%. Boven € 50.000 loopt dit op tot 23%. De verkoper is zelf verantwoordelijk om de verschuldigde belasting aan te geven en te betalen. De rapportages vanuit platforms als Vinted en Wallapop zullen het voor de belastingdienst gemakkelijker maken om controles uit te voeren.

De nieuwe Spaanse rapportageverplichtingen voor online verkoopplatforms is een Europese regelgeving, maar zal in eerste instantie vooral impact hebben op landen als Spanje. Reden hiervoor is dat online particuliere verkoop er zeer populair is.

Populariteit

Volgens een studie van Mobile World Capital Barcelona gebruikt 90% van de Spanjaarden wel eens platformen als Wallapop en Vinted. Het gaat dan zowel om het kopen als verkopen van tweedehands spullen. De populariteit is te verklaren door de economische crisis, waardoor Spanjaarden op zoek gingen naar extra inkomsten of goedkope tweedehands aankopen.

Deze populariteit zorgt er ook voor dat de nieuwe rapportageregels in Spanje voor veel particuliere verkopers een impact gaan hebben. Bij overschrijding van de verkoopdrempels zullen ze belasting moeten gaan betalen over de gegenereerde inkomsten.

Wallapop?

Wallapop is het grootste online platform voor tweedehandsverkoop tussen particulieren in Spanje. Maandelijks heeft het platform ruim 10 miljoen actieve gebruikers, goed voor zo’n 2 miljoen transacties per maand.

Wallapop is opgericht in 2013 door Agustín Gómez, Gerard Olivé en Miguel Vicente. Het idee voor het platform ontstond toen oprichter Gómez verhuisde naar Barcelona en op zoek was naar een gemakkelijke manier om tweedehands spullen te kopen en verkopen in zijn nieuwe woonplaats. Na de start in Barcelona breidde Wallapop snel uit over heel Spanje. Tegenwoordig is het ook actief in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk.

Als marktleider voor tweedehands verkoop zal Wallapop zwaar getroffen worden door de nieuwe rapportageverplichtingen. Het platform zal aanzienlijke investeringen moeten doen om systemen en processen op poten te zetten.

Ook zal een deel van de verkopers op Wallapop boven de nieuwe drempels uitkomen en dus belasting moeten betalen. Dit kan een negatieve impact hebben op het aantal verkopers en transacties. Anderzijds kan een deel van de verkoop nu ook ondergronds gaan om de nieuwe verplichtingen te omzeilen.

Wallapop belooft zijn gebruikers te ondersteunen bij het aanpassen aan en naleven van de nieuwe wetgeving. Tegelijkertijd benadrukt het dat de impact nog moeilijk in te schatten is. 2024 zal duidelijk maken wat de gevolgen precies zullen zijn.

Vinted?

Naast Wallapop is ook het Litouwse Vinted een zeer populair online platform voor de verkoop van tweedehands kledij in Spanje. Maandelijks zijn er zo’n 2 miljoen actieve Spaanse gebruikers. Vinted is in 2008 opgericht door Milda Mitkute en Justas Janauskas in Litouwen. Het idee ontstond toen Mitkute besefte dat ze nog kastruimte vol had met nauwelijks gedragen kledij, en tegelijk vriendinnen hoorde klagen over de hoge prijzen van nieuwe kleren.

In eerste instantie groeide Vinted gestaag in Litouwen en de buurlanden. De echte doorbraak kwam er vanaf 2016, wanneer het platform internationaal begon te expanderen. Tegenwoordig is Vinted actief in maar liefst 17 landen.

In een reactie op de nieuwe Europese regelgeving stelt Vinted dat het de intentie om fiscale transparantie te verbeteren toejuicht. Tegelijk waarschuwt het platform dat de last niet volledig bij de platforms kan gelegd worden.

Vinted stelt dat de voorgestelde rapportagedrempels arbitrair zijn en geen rekening houden met de businessmodellen van de platforms. Het is dan ook pleitbezorger van een meer proportionele aanpak op Europees niveau. Vinted benadrukt dat het zich zal schikken naar alle nieuwe wettelijke verplichtingen.

Ga naar de inhoud