Nederland verkoopt tegenwoordig meer groente en fruit dan het zonnige Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Nederland verkoopt tegenwoordig meer groente en fruit dan het zonnige Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de krant El Economista wordt Nederland geprezen voor de revolutionaire landbouw methodes waardoor het koude kikkerland er in geslaagd is op jaarbasis meer groente en fruit te verkopen dan het zonnige en warme Spanje wat ooit de groentetuin van Europa was. Sterker nog, Nederland heeft meer verkocht dan Spanje en Frankrijk samen en dat ook nog eens met duurzame methoden.

Het is tegenwoordig normaler en vaak ook goedkoper om aardbeien en tomaten die gekweekt zijn in Nederland te kopen dan dezelfde groente en fruit uit de kassen in Almería, Alicante Murcia, Huelva of Cádiz. Nederland is wat betreft oppervlakte kleiner dan de autonome deelstaat Aragón en telt 17 miljoen inwoners (Aragón 1,3 miljoen) maar Nederland heeft aan ongeveer 80 miljard euro aan agrarische voedselproducten geëxporteerd wat meer is dan Spanje, Italië en Portugal samen.

Zoals de Spaanse krant omschrijft heeft Nederland dat voor elkaar weten te krijgen door jarenlang onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technieken die de productiviteit van de agrarische sector wisten te vermenigvuldigen. Terwijl men in Zuid Europese landen stil is blijven staan wat betreft de ontwikkeling heeft Nederland, waar de zon en de temperatuur minder optimaal zijn dan in bijvoorbeeld Spanje, het voor elkaar gekregen om Europa’s grootste exporteur van agro-voedingsmiddelen producten te worden.

De agrarische regio’s in Nederland presenteren een merkwaardig panorama als ze vanuit de lucht worden waargenomen. De velden zijn bedekt met moderne kassen die het licht van de zon overdag reflecteren en ‘s-nachts oplichten. Deze landbouwruimten worden verwarmd en zorgen ervoor dat een land in Noord-Europa een wereldmacht is in de teelt van aardappelen, uien, tomaten en aardbeien.

Ruimte

Het belangrijkste is echter dat de ruimte die nodig is om een ​​groot aantal groenten of fruit te produceren niet groot is. Zo is het aantal middelen voor het telen van aardbeien tussen 2006 en 2017 met bijna de helft verminderd. Het teeltgebied van fruit is aanzienlijk afgenomen, maar de productie van aardbeien is in die periode juist weer toegenomen, aldus de gegevens van het Ministerie van de Economie van Nederland.

De teelt van aardbeien in kassen en plastic tunnels of folie tunnels (ruimtes in de vorm van een tunnel bedekt met plastic of glas) is geëxplodeerd en nu wordt 85% van de aardbeien in afgesloten ruimten gekweekt. Na deze veranderingen is de aardbeienproductie in 2016 met 47% gestegen tot 58.000 ton. Ter vergelijking, in Huelva waar alles om aardbeien draait is dat jaarlijks meer dan 300.000 ton.

Iets soortgelijks is gebeurd met tomaten, uien of aardappelen. Dankzij deze technieken wordt voor elke 4.000 vierkante meter teelt meer dan 20 ton aardappelen geproduceerd, vergeleken met de 9 ton die gemiddeld wordt geproduceerd in andere landen in dezelfde ruimte. Dankzij dit is Nederland de grootste aardappelexporteur ter wereld met een aandeel van 18% van alle werelduitvoer. Spanje staat op de tiende plaats in deze ranglijst met een aandeel van 3,7%.

Duurzaam

Water is voor Nederland nooit het probleem geweest maar wel de arme grond maar dankzij nieuwe methoden kan het gebrek aan voedingsstoffen worden tegengegaan door planten te kweken die hun eigen mest maken door middel van bacteriën. Daarnaast is de LED-verlichting de sleutel om de teelt 24 uur te laten duren. Deze nieuwe technieken gebruiken een lagere hoeveelheid water en chemicaliën in vergelijking met traditionele gewassen, terwijl de resultaten oneindig veel hoger zijn.

In het geval van tomaten is voor het verkrijgen van één kilogram in Spanje ongeveer 60 liter water nodig, terwijl voor het verkrijgen van een kilo Nederlandse tomaten, met verrijkte grond en andere verfijningen, slechts 15 liter water nodig is. Dat wil dus zeggen dat Nederland erin slaagt om veel meer te produceren met minder en ook het gebruik van pesticiden tot een minimum te beperken. Met deze strategie is Nederland erin geslaagd zichzelf als het tweede land ter wereld te profileren in de export van agrofood, net achter de Verenigde Staten.

Ga naar de inhoud