skip to Main Content
Nederland verkoopt tegenwoordig meer groente en fruit dan het zonnige Spanje

Nederland verkoopt tegenwoordig meer groente en fruit dan het zonnige Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In de krant El Economista wordt Nederland geprezen voor de revolutionaire landbouw methodes waardoor het koude kikkerland er in geslaagd is op jaarbasis meer groente en fruit te verkopen dan het zonnige en warme Spanje wat ooit de groentetuin van Europa was. Sterker nog, Nederland heeft meer verkocht dan Spanje en Frankrijk samen en dat ook nog eens met duurzame methoden.

Het is tegenwoordig normaler en vaak ook goedkoper om aardbeien en tomaten die gekweekt zijn in Nederland te kopen dan dezelfde groente en fruit uit de kassen in Almería, Alicante Murcia, Huelva of Cádiz. Nederland is wat betreft oppervlakte kleiner dan de autonome deelstaat Aragón en telt 17 miljoen inwoners (Aragón 1,3 miljoen) maar Nederland heeft aan ongeveer 80 miljard euro aan agrarische voedselproducten geëxporteerd wat meer is dan Spanje, Italië en Portugal samen.

Zoals de Spaanse krant omschrijft heeft Nederland dat voor elkaar weten te krijgen door jarenlang onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technieken die de productiviteit van de agrarische sector wisten te vermenigvuldigen. Terwijl men in Zuid Europese landen stil is blijven staan wat betreft de ontwikkeling heeft Nederland, waar de zon en de temperatuur minder optimaal zijn dan in bijvoorbeeld Spanje, het voor elkaar gekregen om Europa’s grootste exporteur van agro-voedingsmiddelen producten te worden.

De agrarische regio’s in Nederland presenteren een merkwaardig panorama als ze vanuit de lucht worden waargenomen. De velden zijn bedekt met moderne kassen die het licht van de zon overdag reflecteren en ‘s-nachts oplichten. Deze landbouwruimten worden verwarmd en zorgen ervoor dat een land in Noord-Europa een wereldmacht is in de teelt van aardappelen, uien, tomaten en aardbeien.

Ruimte

Het belangrijkste is echter dat de ruimte die nodig is om een ​​groot aantal groenten of fruit te produceren niet groot is. Zo is het aantal middelen voor het telen van aardbeien tussen 2006 en 2017 met bijna de helft verminderd. Het teeltgebied van fruit is aanzienlijk afgenomen, maar de productie van aardbeien is in die periode juist weer toegenomen, aldus de gegevens van het Ministerie van de Economie van Nederland.

De teelt van aardbeien in kassen en plastic tunnels of folie tunnels (ruimtes in de vorm van een tunnel bedekt met plastic of glas) is geëxplodeerd en nu wordt 85% van de aardbeien in afgesloten ruimten gekweekt. Na deze veranderingen is de aardbeienproductie in 2016 met 47% gestegen tot 58.000 ton. Ter vergelijking, in Huelva waar alles om aardbeien draait is dat jaarlijks meer dan 300.000 ton.

Iets soortgelijks is gebeurd met tomaten, uien of aardappelen. Dankzij deze technieken wordt voor elke 4.000 vierkante meter teelt meer dan 20 ton aardappelen geproduceerd, vergeleken met de 9 ton die gemiddeld wordt geproduceerd in andere landen in dezelfde ruimte. Dankzij dit is Nederland de grootste aardappelexporteur ter wereld met een aandeel van 18% van alle werelduitvoer. Spanje staat op de tiende plaats in deze ranglijst met een aandeel van 3,7%.

Duurzaam

Water is voor Nederland nooit het probleem geweest maar wel de arme grond maar dankzij nieuwe methoden kan het gebrek aan voedingsstoffen worden tegengegaan door planten te kweken die hun eigen mest maken door middel van bacteriën. Daarnaast is de LED-verlichting de sleutel om de teelt 24 uur te laten duren. Deze nieuwe technieken gebruiken een lagere hoeveelheid water en chemicaliën in vergelijking met traditionele gewassen, terwijl de resultaten oneindig veel hoger zijn.

In het geval van tomaten is voor het verkrijgen van één kilogram in Spanje ongeveer 60 liter water nodig, terwijl voor het verkrijgen van een kilo Nederlandse tomaten, met verrijkte grond en andere verfijningen, slechts 15 liter water nodig is. Dat wil dus zeggen dat Nederland erin slaagt om veel meer te produceren met minder en ook het gebruik van pesticiden tot een minimum te beperken. Met deze strategie is Nederland erin geslaagd zichzelf als het tweede land ter wereld te profileren in de export van agrofood, net achter de Verenigde Staten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Nederland is het tweede landbouwexportland ter wereld. Dit blijkt uit cijfers van de World Trade Organisation (WTO). De Verenigde Staten exporteerde in 2014 met afstand de meeste landbouwgoederen (182 miljard dollar). Nederland volgt op respectabele afstand (112 miljard dollar), gevolgd door Duitsland (101 miljard dollar). Uit voorlopige cijfers van Eurostat en de landbouwministeries in Brazilië en de VS blijkt dat Nederland ook in 2015 de tweede landbouwexporteur is in de wereld. De achterstand op de VS is wel kleiner geworden door een afname in Amerikaanse landbouwexport.

 2. Ja door al die moderne technologie wordt de smaak er niet beter op. En dat geldt ook voor Spaanse produkten, de Nederlanders hebben de kassentechniek naar hier gebracht, vooral ook naar de Canarische eilanden en Murcia etc. Tegenwoordig kan je weer echte tomaten kopen van het land, moet er dan wel bij vermeld staan. Aardbeien hier zijn ook niet meer wat het was. Kippenpoten lijken wel kalkoenpoten, varkenskoteletten smaken ook niet meer……en ga zo maar door. Vooral de groenten zijn hier duur en meestal ook niet meer zo vers. Brocoli binnen no time is die geel, terwijl als hij vers zou zijn veel langer bewaard kan worden, uien, ja uien lijken soms prima, hard en vers ?? snij je de ui door dan is die al in het hart aangetast……hoe is dat in hemelsnaam mogelijk. Ik wordt hier heel verdrietig van dat je nooit weet of je wel iets goeds koopt……….moderne tijden…….we moeten terug naar het eigen varken en kipjes en moestuin in de achtertuin. Wel veel werk !!! en veel water !! als je alleen of een klein gezin bent is dit een duur grapje. Ik heb “alternieve” gezinnen gezien die optimistisch waren begonnen hier in de omgeving. Nu die hebben het dus na 2 jaar ook opgegeven. Droogte, insecten etc. Tja moderne tijden…….

 3. Gelukkig ben ik niet de enige die alles van Nederlandse bodem vrij smakeloos vind. Hoe zit het eigenlijk met de voedingswaarden? Weet iemand daar meer over te vertellen?

 4. Ik weet niet of er bij de cijfermatige weergaven van NL en Spanje met dezelfde maten is gewogen, maar dat Nederland moderner en efficiënter werkt geloof ik graag. De smaak is wat anders, die wordt er door moderne (lees snellere) technieken vaak niet beter op. Alleen de smaak van de aardbeien, die blijft top in Nederland!
  Schril contrast met bv. tomaten die in NL naar niks smaken i.p.v. de heerlijke volle smaak van de Spaanse en ook Z. Franse tomaten. Vooral vleestomaten zijn in de zuidelijke landen heerlijk en niet te vergelijken met de waterige tegenhanger uit NL.

 5. Van de Hollandse producten worden de smaakpapillen nou niet bepaald vrolijk…. Van de Spaanse producten over het algemeen wel…

 6. Voorwaar een prestatie van formaat! Twee kanttekeningen: In Nederland kent men het principe van “ Wederuitvoer “! De bovengenoemde zaken komen binnen vanuit het buitenland, verlaten de terminal niet, en worden vervolgen verder getransporteerd! Dit wordt bij het volume van de Nederlandse export opgeteld!
  Ten tweede, ik vind de voornoemde producten in Spanje, en ook in Frankrijk en Hongarije waar ik gewoond heb, aanzienlijk meer smaak hebben!

 7. Hoed af voor die “Hollanders”. Je moet het toch maar doen! Als het goed is mag het ook wel eens gezegd worden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken