Reddingspoging Julen in Málaga te vergelijken met Italiaanse redding in 1981

Oeps ... foto ontbreekt!

Reddingspoging Julen in Málaga te vergelijken met Italiaanse redding in 1981

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – 38 jaar geleden beleefde Italië een drama dat te vergelijken is met de huidige reddingsoperatie van de tweejarige Julen in Málaga. In 1981 viel de 6-jarige Alfredo Rampi in een waterput van 40 cm breed in de gemeente Frascati, op zo’n 20 km van Rome. Ondanks dat men de jongen in eerste instantie hoorde schreeuwen om hulp overleed de kleine Alfredino tijdens de reddingsoperatie.

Op 10 juni 1981 besloten vader en zoon een wandeling te gaan maken. Op de terugweg rende de zesjarige Alfredo vooruit maar toen zijn vader eenmaal bij het huis aankwam was de jongen er niet. Na anderhalf uur samen met zijn vrouw zoeken naar hun zoon besloot men de politie te waarschuwen.

Niet veel later werd toen de hele omgeving uitgekamd door de agenten en vrijwilligers en kreeg ook de pers hoogte van deze zoektocht waarna dit op de televisie werd uitgezonden. De jongen werd niet gevonden. Een inwoner van de omgeving opperde toen dat de jongen wellicht in een put was gevallen. Deze was niet zo lang geleden gegraven op een terrein nabij de woning van de ouders van Alfredo.

Toen de politie bij de put arriveerde was deze bedekt met een deken en een steen, iets dat recent daar was neergelegd door de eigenaar zonder zich te realiseren dat er iemand in zat. De agenten hoorden echter de stem van de jongen die om hulp schreeuwde.

Men kwam erachter dat Alfredo op een diepte van 36 meter klem was komen te zitten in een 40 cm brede waterput. Het eerste dat men deed was het vullen van de put met zuurstof zodat de jongen goed kon ademen. Het tweede was het laten zakken van een microfoon en een luidspreker zodat er communicatie mogelijk was.

Reddingspoging Julen in Málaga te vergelijken met Italiaanse redding in 1981
La Vanguardia

Terwijl Alfredo’s moeder haar zoon wakker hield probeerde een reddingswerker zonder succes in de put af te dalen. Een tweede vrijwilliger besloot hetzelfde te doen waarop hij aan een touw naar beneden werd gelaten. Hij wist bij Alfredo te komen en probeerde de jongen aan zijn armen omhoog te trekken. Vanwege de modder mislukte dat echter. Men heeft het zeven keer geprobeerd maar de vrijwilliger werd zonder Alfredo weer uit de put getrokken en meteen naar het ziekenhuis overgebracht omdat hij ernstige verwondingen had opgelopen.

Op dat moment werd besloten om naast de put een verticale tunnel te graven/boren, ongeveer hetzelfde wat men nu in Totalán doet. Ook bij die poging stuitte men op grote granieten blokken waardoor het boren moeilijk was en dit langer duurde dan gepland. Men vreesde daarnaast dat door de vibraties van de tunnelboormachine de jongen wellicht dieper in de put was gezakt.

Toen deze tunnel klaar was werd een reddingswerker naar beneden gelaten maar deze kwam niet veel later met slecht nieuws naar boven. De zesjarige Alfredo was overleden. De rechter besloot toen om vloeibare stikstof in de put te gieten om het lichaam van het kind te beschermen. Uiteindelijk duurde het nog een maand voordat het stoffelijk overschot van Alfredo uit de put gehaald kon worden.

De niet geslaagde redding van Alfredo liet grote wonden achter bij uiteraard zijn ouders, de honderden reddingswerkers en de miljoenen Italianen en inwoners uit andere landen die gedurende meer dan 60 uur de reddingsoperatie van Alfredo live via de televisie volgden.

Ga naar de inhoud