Reddingspoging Julen in Málaga te vergelijken met Italiaanse redding in 1981

Reddingspoging Julen in Málaga te vergelijken met Italiaanse redding in 1981
Beeld: La Vanguardia

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – 38 jaar geleden beleefde Italië een drama dat te vergelijken is met de huidige reddingsoperatie van de tweejarige Julen in Málaga. In 1981 viel de 6-jarige Alfredo Rampi in een waterput van 40 cm breed in de gemeente Frascati, op zo’n 20 km van Rome. Ondanks dat men de jongen in eerste instantie hoorde schreeuwen om hulp overleed de kleine Alfredino tijdens de reddingsoperatie.

Op 10 juni 1981 besloten vader en zoon een wandeling te gaan maken. Op de terugweg rende de zesjarige Alfredo vooruit maar toen zijn vader eenmaal bij het huis aankwam was de jongen er niet. Na anderhalf uur samen met zijn vrouw zoeken naar hun zoon besloot men de politie te waarschuwen.

Niet veel later werd toen de hele omgeving uitgekamd door de agenten en vrijwilligers en kreeg ook de pers hoogte van deze zoektocht waarna dit op de televisie werd uitgezonden. De jongen werd niet gevonden. Een inwoner van de omgeving opperde toen dat de jongen wellicht in een put was gevallen. Deze was niet zo lang geleden gegraven op een terrein nabij de woning van de ouders van Alfredo.

Toen de politie bij de put arriveerde was deze bedekt met een deken en een steen, iets dat recent daar was neergelegd door de eigenaar zonder zich te realiseren dat er iemand in zat. De agenten hoorden echter de stem van de jongen die om hulp schreeuwde.

Men kwam erachter dat Alfredo op een diepte van 36 meter klem was komen te zitten in een 40 cm brede waterput. Het eerste dat men deed was het vullen van de put met zuurstof zodat de jongen goed kon ademen. Het tweede was het laten zakken van een microfoon en een luidspreker zodat er communicatie mogelijk was.

Reddingspoging Julen in Málaga te vergelijken met Italiaanse redding in 1981
La Vanguardia

Terwijl Alfredo’s moeder haar zoon wakker hield probeerde een reddingswerker zonder succes in de put af te dalen. Een tweede vrijwilliger besloot hetzelfde te doen waarop hij aan een touw naar beneden werd gelaten. Hij wist bij Alfredo te komen en probeerde de jongen aan zijn armen omhoog te trekken. Vanwege de modder mislukte dat echter. Men heeft het zeven keer geprobeerd maar de vrijwilliger werd zonder Alfredo weer uit de put getrokken en meteen naar het ziekenhuis overgebracht omdat hij ernstige verwondingen had opgelopen.

Op dat moment werd besloten om naast de put een verticale tunnel te graven/boren, ongeveer hetzelfde wat men nu in Totalán doet. Ook bij die poging stuitte men op grote granieten blokken waardoor het boren moeilijk was en dit langer duurde dan gepland. Men vreesde daarnaast dat door de vibraties van de tunnelboormachine de jongen wellicht dieper in de put was gezakt.

Toen deze tunnel klaar was werd een reddingswerker naar beneden gelaten maar deze kwam niet veel later met slecht nieuws naar boven. De zesjarige Alfredo was overleden. De rechter besloot toen om vloeibare stikstof in de put te gieten om het lichaam van het kind te beschermen. Uiteindelijk duurde het nog een maand voordat het stoffelijk overschot van Alfredo uit de put gehaald kon worden.

De niet geslaagde redding van Alfredo liet grote wonden achter bij uiteraard zijn ouders, de honderden reddingswerkers en de miljoenen Italianen en inwoners uit andere landen die gedurende meer dan 60 uur de reddingsoperatie van Alfredo live via de televisie volgden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Toen bekend werd van het vastzitten in de put van Julen in Malaga kwamen bij mij meteen weer de vreselijke herinneringen boven aan dat meisje dat vastzat in een modderstroom in Colombia., Ik googelde.Omayra Sanchez, 13 jaar jong en tot haar hoofdje muurvast in een modderstroom. Haar lichaampje beklemd door rotsblokken. Alleen haar hoofdje kwam boven de modder uit. Het was wereldnieuws. Maar een waterpomp was niet voorhanden, wel camers en de hele wereldpers!!!. De doodstrijd duurde 60 uur, waarna ze 16 november 1985 overleed. RIP Omayra. Dit heeft me toen en nu ook dit met Julen vreselijk getroffen .… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.