De Spaanse filmprijzen “Los Goya” worden dit weekend uitgereikt

Oeps ... foto ontbreekt!

De Spaanse filmprijzen “Los Goya” worden dit weekend uitgereikt

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zaterdagavond vindt het jaarlijks terugkerende Spaanse filmprijs festival “Los Goya” plaats. Bij dit gala geeft de Spaanse academie voor de Wetenschap der Kunsten en Cinematografie prijzen voor de beste films, acteurs, actrices, film muziek, etc. Deze worden beloond met bronzen borstbeelden van de kunstenaar Francisco Goya. Alle grote Spaanse acteurs en sommige Internationale filmsterren zullen aanwezig zijn bij dit filmspektakel.

In 2020 wordt alweer de 34e editie gevierd die deze zaterdag te zien zal zijn vanaf 22.00 uur op TVE 1 of het internationale TVE kanaal (op internet niet vanwege copyrights). In 2019 werd het gala gepresenteerd in Sevilla maar dit jaar vindt het plaats in Málaga. De presentatie is opnieuw in handen van Andreu Buenafuente en Silvia Abril.

Spaanse filmprijs

Los Goya werd in 1987 ingesteld omdat er behoefte was aan een Spaanse filmprijs in de stijl van de Franse César filmprijs. Sindsdien wordt de prijs aan het begin van elk jaar uitgereikt, in een ceremonie die lijkt op die van de uitreiking van de Oscars bij de Academy Award in de Verenigde Staten.

De aandacht gaat vooral uit naar Spaanse filmproducties, alsmede naar films uit Latijns-Amerika in de categorie “buitenlandse film in de Spaanse taal”. In principe vindt het gala altijd plaats in Madrid. Uitzondering op die regel was de prijsuitreiking in 2000, die plaatsvond in Barcelona, die van 2019 in Sevilla en de 2020 editie in Málaga.

De televisie uitzending wordt elk jaar met een half uur vertraging uitgezonden om zo eventuele problemen niet uit te hoeven zenden (iets dat bij de Oscaruitreiking ook het geval is).

Uitreiking

De uitreiking bij de 34e editie van Los Goya zal vanaf 22.00 uur live te zien zijn op de Spaanse televisie bij TVE1 met daarvoor ook diverse programma’s over de films, achtergronden en de rode loper waar kritisch gekeken wordt naar de kostuums en jurken van de aanwezigen.

De films die dit jaar genomineerd zijn vormen slechts 1% van alle bioscoopbezoeken in Spanje. Uiteraard is het merendeel van de best bezochte films afkomstig uit de Verenigde Staten maar elk jaar weer komen er goede films in de bioscoop die gemaakt en/of geproduceerd worden in Spanje, iets wat dus geëerd wordt tijdens de Goya uitreikingen.

Genomineerden

De genomineerden in de categorieën beste film, beste regisseur, beste acteur en beste actrice voor dit jaar zijn.

2a2df70c09ddfa76a793361d7a79e2a7
RTVE

Beste film:
Dolor y Gloria / Mientras dure la guerra / La trinchera infinita / A que arde / Intemperie

Beste regisseur:
Pedro Almodóvar (Dolor y Gloria) / Alejandro Amenábar (Mientras dure la guerra) / Arregi, Garaño y Goenaga (La trinchera infinita) / Oliver Laxe (A que arde)

Beste acteur:
Antonio Banderas (Dolor y Gloria) / Antonio de la Torre (La trinchera infinita) / Karra Elejalde (Mientras dure la guerra) / Luis Tosar (Quien a hierro mata)

Beste actrice:
Marta Nieto (Madre) / Belén Cuesta (La trinchera infinita) / Greta Fernández (La hija de un ladrón) / Penélope Cruz (Dolor y Gloria)

Daarnaast zijn er nog vele andere Goya’s weg te voor onder andere de beste secundaire acteurs en actrices, de beste nieuwe acteurs en actrices, kleding, geluid en muziek, speciale effecten, etc.

De uitreiking van de Goya prijzen kan bekeken worden op zaterdagavond 25 januari om 22.00 uur op TVE 1 in Spanje en het internationale kanaal TVE Internacional, ook op veel plaatsen in Nederland en België te ontvangen (dus niet via internet vanwege de copyright).

Ga naar de inhoud