Spanje is minder corrupt maar nog steeds te veel

Spanje is minder corrupt maar nog steeds te veel
Beeld: Adobe Stock

MADRID – Volgens de Corruption Perceptions Index 2019 is Spanje minder corrupt dan een jaar geleden. Spanje is op de lijst van 180 landen 11 plaatsen gestegen van de 41e plaats naar de 30e plaats wat Spanje moet delen met Portugal, Barbados en Qatar. Weliswaar scoort Spanje in 2019 beter maar het land zit nog steeds onder het gemiddelde van 66 punten en staat binnen Europa nog erg hoog op de lijst van corrupte landen.

De corruptie is in Spanje nog steeds een groot probleem want weliswaar scoort Spanje in 2019 met 62 punten beter dan het jaar daarvoor maar Spanje bevindt zich nog steeds onder het gemiddelde van 66 punten. 

Met een score van 87 punten is Denemarken opnieuw het land waar de minste corruptie te vinden is maar die plaats wordt dit jaar gedeeld met Nieuw Zeeland. Na de nummer een en twee komen Finland (87), Singapore (85), Zweden (85), Zwitserland (85) en Noorwegen (84). 

Daarna staat Nederland met een score van 82 op de lijst van minst corrupte landen, goed voor de 8e plaats (zelfde als 2018) en verder naar beneden maar niet meer in de top 10, België met een score van 75, goed voor de 17e plaats waarmee België 2 plaatsen gezakt is ten opzichte van 2018.

Spanje staat op de 30e plaats met een score van 62, net zoveel als Barbados, Portugal en Qatar. Op Europees niveau staat Spanje echter nog steeds erg ver bovenaan als corrupt land. Corruptie in Spanje komt voor bij bedrijven en banken maar ook in de politiek op landelijk, regionaal en plaatselijk niveau.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Robert Lemm

De huidige regering kwam aan de macht door de vorige van corruptie te beschuldigen. Maar het blijft de pot verwijt de ketel.

Roberto

Het grootste probleem van spanje is bijvoorbeeld de, situatie van onroerend goed. Kadaster en register is een puinhoop. Hoewel spanje en overheid geld verdiend aan huizen, en gebouwen, is hun administratie niet op orde. Daarnaast zorgen ze zelf voor mogelijkheid tot conflicten, waardoor rechters, advocaten werk houden en justitie. Als ik mijn verhaal in een boek schrijf wordt het een bestseller. Ik maakte ooit de fout een finca te kopen van een politie agent. De gemeente, politie, rechtbank schrikken als, ze mijn zaak moeten behandelen. Want ik heb genoeg bewijzen van fraude en fouten in procedures. Ze hebben getracht mij… Lees verder »

Alain

Mij moet je het zeggen hoe corrupt ze zijn, en dat voor een Europees land. Zemoeten zich schamen

grottink@gmail.com

SPANJE Een score van 62 op de corruptie lijst. Ik denk dat de score indien gemeten in Catalonie veel lager ( of hoger zo u wilt ) uitkomt.

harry

Moet ge niet vragen wat er in het verleden gejat is door de toen regerende partijen zijnde :PP en PSOE als je merkt dat ze nog steeds niet uitkomen op het gemiddelde van 62 punten.Een positief punt wat betreft Internet en Gsm en dergelijke is dat wantoestanden sneller in de openbaarheid gebracht worden.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.