Spanje krijgt Directoraat-Generaal voor Bescherming Dieren

Spanje krijgt Directoraat-Generaal voor Bescherming Dieren
Beeld: Podemos

MADRID – De Spaanse regering richt een directoraat-generaal voor dierenbescherming op. Hiermee maakt de Spaanse regering een historische stap richting een betere dierenbescherming in het land. De directeur van de nieuwe instantie is Sergio García Torres, van de coalitiepartij Unidas-Podemos. 

Het Comité Anti Stierenvechten werkt al jarenlang nauw samen met Sergio García in de strijd voor het einde van het stierenvechten. Hij is een zeer gedreven en geliefde collega en de persoon bij uitstek voor deze functie, aldus het Nederlandse Comité Anti Stierenvechten.

Het hoofddoel van het nieuwe directoraat-generaal (Dirección General de Protección Animal) is om alle bevoegdheden wat betreft dierenwelzijn samen te voegen onder dezelfde instantie. Tot nu toe vielen deze bevoegdheden onder de verantwoordelijkheid van vier verschillende ministeries en bij de regering van de deelstaten. 

Het tweede belangrijkste doel is om de Europese richtlijnen over dierenwelzijn te incorporeren in het juridische kader van Spanje en een dierenwelzijnswet te maken die een respectvolle relatie met alle levende wezens moet garanderen.

Of het stierenvechten ook onder de verantwoordelijkheid van het directoraat-generaal zal vallen is nog niet bekend. Over diverse onderwerpen moeten nog onderhandelingen plaatsvinden. In ieder geval heeft coalitiepartij Unidas-Podemos wel als doel te werken aan het einde van het subsidiëren van het stierenvechten met belastinggeld. Ook willen ze een verbod op evenementen waarin dieren mishandeld worden.

Andere doeleinden van het directoraat-generaal is onder meer wetgeving maken over het amputeren van staarten en oren van honden. Ook wil de nieuwe overheidsdienst werken aan een nieuw identificatiesysteem voor huisdieren om het in de steek laten van dieren drastisch te verminderen. Dit is een groot probleem in Spanje. 

Ook de manier waarop het registeren van huisdieren werkt moet beter en op landelijk niveau gebeuren. Nu heeft iedere regio zijn eigen systeem. De situatie is zo nijpend dat als je in Madrid woont, en je je hond verliest in Toledo, het onmogelijk is het dier te lokaliseren.

Het Comité Anti Stierenvechten blijft nauw samenwerken met Sergio García om het welzijn van dieren in Spanje te verbeteren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

9
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Opa

Spanje is een boeiend en cultureel rijk gevarieerd land, alles heeft enorm veel invloed op de inwoners die met hart en ziel voor hun kerk, stierenvechten, broederschappen enz. enz. staan, en dat ook blijven doen tegen de druk van buiten in. De meeste inwoners die ik ken, zijn vele malen meer beschaafd in omgang en manieren dan de mensen die tegen hun tradities protesteren. En er zal vanzelf een innerlijke omwenteling komen, via de huidige jeugd die meer informatie krijgen en meer naar de wereld gericht zijn. Dierenleed is al jaren een issue in Spanje, en het komt goed. Vergeet… Lees verder »

Hilde de bruin

Het stierenvechten is natuurlijk niet meer van deze tijd ,maar pak dan ook de jagers aan want wat die met hun honden doen is werkelijk verschrikkelijk en hopelijk de omgang met honden die aan kettingen zitten en zo kan ik nog wel even doorgaan! Hopelijk gaat het lukken allemaal heel veel succes!

lucia

Registreren van, met name, honden moet en kan veel beter.
Het is nog steeds zo, in geval van “zoek geraakt”
dat je foto’s moet aanplakken, facebook ect.
in de hoop dat iemand reageert .Gebeurt bijna nooit..
Bovendien hebben de meeste honden hebben nog steeds geen chip

D t

Er moet ook met de tijd mee gegaan worden.
heeft niet alleen met de cultuur te maken
De doodstraf is toch ook afgeschaft na zoveel jaren
dan kan het stierenvechten ook afgeschaft worden

D. Alvarez

Zal mij niks verbazen, dat de jacht op alles en de stierenvechten wordt verboden. Dankjewel Links, verkloot heel de cultuur in een land. Altijd maar zich mee bemoeien.

emma calpe

Ik zou toch niet trots zijn op zo’n cultuur. En ik ben trouwens rechts

Wizza

Een ander woord voor cultuur is beschaving. Het martelen en doden van dieren is zeker niet beschaafd. Hoe eerder afgeschaft hoe beter!

fridah

No animal should be exploired or abused for humans pleasure. “The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated. The more helpless a creature, the more entitled it is to protection by man from the cruelty of man.”

Opa

@D. Alvarez, Probeer het positieve er van te zien, het feit dat vele mensen tegen dierenleed zijn betekent niet dat u er dan automatisch voor zou zijn!
Cultuur is een levend iets, het verandert door de tijd heen en dat kan ook niet anders, bijvoorbeeld het stieren vechten van nu is al lang niet meer hetzelfde als 2 eeuwen geleden, zowel inhoudelijk als in uitvoering en filosofie heeft het een enorme ontwikkeling achter de rug die ook aan deze nieuwe tijd een uitweg zal bieden.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.