27 bedreigde schildpadden in beslag genomen in een woning in Valencia

27 bedreigde schildpadden in beslag genomen in een woning in Valencia
Beeld: Guardia Civil / web

27 bedreigde schildpadden in beslag genomen in een woning in Valencia

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De Guardia Civil politie is een onderzoek gestart naar een eigenaar van vermoedelijk 27 illegale schildpadden die hij in zijn woning in Valencia hield. Dit doet een speciale afdeling voor natuurbescherming van de politie. Het onderzoek is deel van een grote campagne tegen de handel in wilde diersoorten. 

In de woning van de man werden 27 schildpadden aangetroffen. 25 van die schildpadden waren Moorse landschildpadden (tortugas moras) en de andere twee waren Sporenschildpadden (tortugas de espolones africanas). Deze twee soorten zijn opgenomen in de nationale lijst van wilde diersoorten die onder bescherming van de politie vallen, omdat het bedreigde soorten zijn. 

De politie heeft de 38-jarige verdachte om de documentatie gevraagd die nodig is om zulke dieren te mogen bezitten, maar de man kon deze niet tonen. Daarom heeft de Guardia Civil de dieren in beslag genomen en overgebracht naar een opvangcentrum voor wilde dieren in El Saler in Valencia, zodat ze daar geïdentificeerd en verzorgd kunnen worden.

Het bezitten van diersoorten die op de CITES-lijst (internationale lijst van beschermde diersoorten) staan is verboden tenzij de eigenaar er de nodige documentatie voor krijgt. Dit is nodig om de handel in wilde diersoorten te kunnen controleren. Als de nodige documentatie niet geleverd kan worden bij een controle, wordt het bezit van de dieren illegaal verklaard en kan er een boete of zelfs een gevangenisstraf volgen. De hoogte van de straf is afhankelijk van het soort dier en de hoeveelheid. 

In dit geval heeft de Guardia Civil een onderzoek ingesteld naar de man van 38 jaar voor het illegaal bezitten van de schildpadden. De procedure is overgedragen aan de afdeling Milieuzaken van het parket van het hooggerechtshof van de Comunidad Valenciana.

  • schildpad1
  • schildpad2
  • schildpad3
  • schildpad4
Ga naar de inhoud