Spanje op nummer een in Nederland bij vooruitboekingen zomervakanties

Spanje op nummer in Nederland bij vooruitboekingen zomervakanties
Beeld: Canva

Spanje op nummer een in Nederland bij vooruitboekingen zomervakanties

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De vraag naar vakanties in Nederland is momenteel aanzienlijk, zo blijkt uit de stijging van het aantal vooruitboekingen voor 2023 bij de reisorganisatie Prijsvrij/D-reizen Groep. De organisatie heeft gekeken naar de opvallendste trends in de vooraf geboekte vakanties voor 2023 waaruit geconcludeerd kan worden dat het vasteland van Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden nog steeds de hoogste posities bekleden.

De boekingen voor 2023 tonen aan dat het moment waarop Nederlanders een vakantie boeken eerder plaatsvindt dan voorheen. Het aantal vooruitboekingen bij zowel Prijsvrij als D-reizen voor de zomervakantie is meer dan verdubbeld in vergelijking met vorig jaar en zelfs vier keer zo hoog als in 2018. Volgens Joep Kelder, Director Online Marketing & Sales van Prijsvrij/D-reizen Groep, boeken veel klanten nu al voor kerstmis hun vakantie voor 2023, terwijl dit in voorgaande jaren pas na nieuwjaar gebeurde.

Spanje aan de top

Spanje is al jaren de populairste bestemming voor vooruitboekingen voor de zomervakantie. Dit blijft zo in het huidige vooruitboekseizoen, maar het verschil met Griekenland wordt steeds kleiner. Griekenland wordt nog nooit zo vaak gekozen. De top 5 wordt gecompleteerd door de Canarische Eilanden (uiteraard is dat Spanje), Turkije en Italië.

In de top 10 meest geboekte bestemmingen voor de zomer van 2023 zijn ook landen buiten Europa te zien. De nieuwkomers in deze lijst zijn de Verenigde Staten, Thailand en Indonesië. De Verenigde Staten worden voornamelijk gekozen voor een stedentrip naar New York, nu de corona maatregelen zijn opgeheven. Voor verre reizen buiten Europa richten Nederlanders zich vooral op Azië, vooral het Indonesische eiland Bali.

Stedentrips steeds populairder

Er is een significante groei te zien in het aantal stedentrips die geboekt worden. In 2022 was het aandeel vroeg geboekte stedentrips nog 8,6% van alle boekingen, maar voor 2023 is dit gestegen naar 13,7% van alle vroegboekingen. Dit suggereert dat stedentrips steeds populairder worden onder vakantiegangers die op zoek zijn naar een ontdekkingstocht in een leuke stad. De topbestemming voor een stedentrip in 2023 is Marrakech, gevolgd door Valencia, Rome, Lissabon en New York. Andere Spaanse steden zoals Barcelona en Madrid blijven ook populair.

Alternatieve vertrekluchthavens

Van de boekingen voor 2023 vliegt slechts 33% vanaf Schiphol. Er wordt steeds vaker gekozen voor een vakantie met een vlucht vanaf een regionale vertrekluchthaven, zoals Eindhoven en Rotterdam. Uit de vroeg geboekte reizen blijkt dat vliegvakanties met vertrek vanaf Duitsland ook populair zijn. Bijna 31% van de klanten kiest in het vroegboekseizoen voor een vakantie met vertrek vanaf Düsseldorf, Keulen, Weeze of Münster. Ongetwijfeld is dat het gevolg van de problemen afgelopen zomer bij de Nederlandse luchthavens.

Reissommen hoger

Er is ook een opmerkelijke groei te zien in de gemiddelde uitgaven voor een vakantie deze zomer. Deze groei bedraagt 45% in vergelijking met vorige zomer, en is zelfs verdubbeld vergeleken met de boekingswaarde in 2019, voor de corona pandemie. Bovendien is ook de gemiddelde reissom voor stedentrips gestegen met 12%, wat bijdraagt aan een groei van 17% in de reissom voor alle boekingen tot nu toe voor 2023.

Bron artikel: persbericht Prijsvrij/D-reizen Groep

Ga naar de inhoud