Search
menu
Search

Ook Taxichauffeurs nemen deel aan grote staking op 25 januari in Barcelona

Ook Taxichauffeurs nemen deel aan grote staking op 25 januari in Barcelona
Beeld: Canva

Ook Taxichauffeurs nemen deel aan grote staking op 25 januari in Barcelona

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Woensdag 25 januari belooft een moeilijke dag te worden in Catalonië. Er wordt gestaakt door dokters, medisch personeel en leerkrachten. Daar voegen zich nu ook de taxichauffeurs aan toe. Zij zijn van plan gedurende vier uur lang de Gran Vía de Barcelona te blokkeren.

De onvrede broeit al een tijdje in verschillende sectoren in Catalonië. In de medische sector beweert men dat er niet genoeg middelen zijn om nog waardig te kunnen functioneren. Ook in het onderwijs hoopt men via een tweedaagse staking een pakket eisen van de Catalaanse overheid af te dwingen.

De taxisector doet nu nog een duit in het zakje. Tito Álvarez, woordvoerder van Elite Taxi, klaagt aan dat de sector lijdt onder de huidige regelgeving voor services als Free Now en VTC. Die diensten moeten het voor gebruikers makkelijk maken om snel een taxi te boeken en betalen, maar de taxidiensten zelf vinden de wetgeving niet eerlijk en beweren veel geld te verliezen.

Gezien de onderhandelingen voorlopig nergens op uitdraaien, spreken taxidiensten nu harde taal. Woensdag om 9.30 uur verzamelen ze zich bij de Torres Venecianas. Van daaruit willen ongeveer 5000 taxis de vijf rijvakken van de Gran Via bezetten. De staking zelf vindt plaats tussen 10 en 14 uur. Er zullen alleen diensten worden aangeboden voor noodgevallen of mensen met een beperking.

De regering heeft voorlopig een paar legale oplossingen aangeboden. Ze zouden bijvoorbeeld de wet van 2016 aanpassen of op lange termijn een overkoepelende wet voor Taxi’s invoeren. De chauffeurs eisen echter meteen een wet die het tariefsysteem voor platformen als Uber en Cabify ook reguleert.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?