Verontwaardiging over medailleceremonie Spaanse vrouwenvoetbal

Verontwaardiging over medailleceremonie Spaanse vrouwenvoetbal
Beeld: Video / screenshot

Verontwaardiging over medailleceremonie Spaanse vrouwenvoetbal

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Opschudding deze week rond de finale van de Superbeker voor vrouwenvoetbal in Spanje. Terwijl de mannen ceremonieel de medaille rond de nek kregen uit de hand van de organisatoren, was de ceremonie bij de vrouwen een stuk minder blits. Op sociale media heerst grote verontwaardiging.

De scène vond afgelopen zondag plaats, nadat de vrouwen van Barcelona de ploeg van Real Sociedad versloeg. In tegenstelling tot de formele ceremonie bij de mannen schuiven de vrouwen in het gras aan bij een tafeltje. Naast de tafel staat een man met een walkietalkie, en de vrouwen moeten zelf hun medaille uit een kistje halen. Op sociale media worden de beelden druk gedeeld naast de beelden van de mannelijke ploeg. Ongehoord, zo vinden velen, en een groot bewijs dat vrouwenvoetbal nog steeds erg wordt ondergewaardeerd.

Van bij de Spaanse voetbalbond (Federación Española de Fútbol) kwam ondertussen al een poging het voorval te rechtvaardigen. Ze beweren dat de ceremonie volgens het gewoonlijke protocol gebeurde. Dat betekent: de beker werd overhandigd aan de kapitein van de ploeg, de rest van de medailles werd op het gras uitgedeeld.

Helaas botst die verklaring erg met de beelden van de Mannelijke Superbeker vorige week in Riad. De spelers kregen toen hun medaille uit de handen van Luis Rubiales zelf, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Het brandje is dus voorlopig nog niet geblust. Of er in de toekomst ook effectief iets veranderd voor het vrouwenvoetbal is natuurlijk nog maar zeer de vraag.

Ga naar de inhoud