De eerste stierenvechter die ‘uit de kast’ komt in Spanje is panseksueel

De eerste stierenvechter die 'uit de kast' komt in Spanje is panseksueel
Beeld: marioalcaldetorero / instagram

De eerste stierenvechter die ‘uit de kast’ komt in Spanje is panseksueel

Mario Alcalde is deze dagen in het nieuws omdat hij de eerste stierenvechter is die min of meer ‘uit de kast komt’ (sale del armario). De 31-jarige matador heeft in een interview met de krant El Mundo verteld dat hij zowel politiek als seksueel andersdenkend is dan de meeste stierenvechters. “Ik ben panseksueel. Ik voel me erg vereenzelvigd met de LHBTI-vlag. Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen voorkeuren. Ik word verliefd op iemands innerlijk, het geslacht maakt me niet uit”, legde de stierenvechter uit. Hij weigert echter over politiek te praten, omdat artiesten dat volgens hem niet moeten doen.

Mario, die vorig jaar twee keer in de beroemde arena Las Ventas heeft gevochten, zegt dat een van zijn doelen is om een stierenvechterspeeltuin op te richten in een homobar in Chueca. “Eigenlijk zijn alle homo’s antitaurino. Maar het is prachtig als je toegeeft wie je bent en zij je daarna anders gaan zien,” voegt hij eraan toe. “Ik moet dingen doen zodat zij dingen gaan doen. Ze zullen komen kijken hoe ik vecht.” Volgens hem zijn LHBTI’ers in het begin erg gesloten. “Er is te veel onwetendheid en ze weten niet wat stierenvechten inhoudt”, vertelt hij.

Mario zegt dat stierenvechtfans eigenlijk liberaal zijn. “Er is van alles, niet iedereen die naar stierengevechten gaat vindt het leuk en er zijn mensen die niet naar de arena gaan, maar het wel leuk vinden. Het is niet belangrijk wat anderen denken. Ik leef niet van anderen, daarom werk ik op de luchthaven.” Hij voegt eraan toe dat hij zich 100% stierenvechter voelt, maar ook vertelt dat hij op de luchthaven werkt en zijn vader helpt in het familiebedrijf.

Naast het oprichten van een stierenvechterspeeltuin in een homobar, is een van Mario’s doelen om meer acceptatie te krijgen voor stierenvechten binnen de LHBTI-gemeenschap. “In werkelijkheid zijn stierenvechtfans liberaal. Er is van alles, niet iedereen houdt ervan.” Hij zegt dat het hem niet uitmaakt wat anderen denken en dat hij onafhankelijk is omdat hij ook buiten het stierenvechten werkt.

Panseksualiteit

Panseksualiteit is de seksuele, romantische of emotionele aantrekking tot mensen ongeacht hun geslacht of genderidentiteit. Panseksuelen worden aangetrokken tot de persoon zelf, niet specifiek mannen of vrouwen.

De term panseksueel kan worden gedefinieerd als ‘alle omvattend’. Pan komt uit het Oudgrieks en betekent ‘alles’. Panseksuelen ervaren dus aantrekking tot alle genderidentiteiten en geslachten. Ze maken geen onderscheid tussen mannen, vrouwen, transgenders, non-binaire personen, etc. Het gaat om de persoon zelf.

Het verschil met biseksualiteit is bi’s zich aangetrokken voelen tot zowel mannen als vrouwen, terwijl panseksuelen gender en geslacht geen rol laten spelen in hun aantrekking. Ze kunnen op elk moment verliefd worden op iemand, ongeacht diens genderidentiteit of genderexpressie.

Ga naar de inhoud