Fouten in de Spaanse gezondheidszorg eisen honderden levens

Fouten in de Spaanse gezondheidszorg eisen honderden levens
Beeld: via canva.com

Fouten in de Spaanse gezondheidszorg eisen honderden levens

Meer dan 600 doden in Spanje als gevolg van medische nalatigheid in 2023. Defensor del Paciente, een organisatie die patiëntenrechten verdedigt, bracht onlangs een jaarrapport uit waaruit blijkt dat er vorig jaar 12.071 klachten over medische nalatigheid werden ingediend, waarvan 602 met de dood tot gevolg.

De cijfers komen neer op 33 gevallen van medische nalatigheid per dag. De meest aangeklaagde diensten zijn, in deze volgorde, wachtlijsten, algemene heelkunde, spoedeisende hulp, traumatologie, gynaecologie, verloskunde, tandheelkunde en maxillo-faciale chirurgie, ambulancevervoer, oncologie, oogheelkunde en cardiologie.

Onder de meest voorkomende klachten bevinden zich diagnosefouten, slecht uitgevoerde ingrepen, overhaaste ontslagen, ontoereikende zorg, ziekenhuisinfecties en vertragingen bij ambulances.

Defensor del Paciente ontving ook 286 klachten van patiënten die ontevreden waren over het resultaat van cosmetische, reparatieve of esthetische chirurgie. Er werden 105 klachten ingediend over baby’s die met een handicap werden geboren als gevolg van complicaties tijdens de bevalling. Daarnaast waren er 25 gevallen van besmetting met hepatitis C, voornamelijk door bloedtransfusies. Andere opvallende statistieken zijn:

  • 101 klachten van patiënten die gehandicapt raakten na een operatie.
  • 216 patiënten klaagden dat ze te vroeg uit het ziekenhuis ontslagen waren en nog niet in staat waren om te werken.
  • 22 gevallen waarin mensen om het leven kwamen nadat een 112-ambulance niet of méér dan een uur te laat aankwam.

Wachttijden van 112 dagen

De gemiddelde wachttijd voor een behandeling bedroeg 112 dagen. Op 30 juni 2023 stonden er 819.964 patiënten op een wachtlijst voor een operatie. De lange wachttijden en wachtlijsten zijn het gevolg van onderbemanning en onderfinanciering in de gezondheidszorg. Artsen en verpleegkundigen hebben het te druk, waardoor fouten vaker voorkomen. Daarnaast ontbreekt het ziekenhuizen aan middelen om voldoende personeel en apparatuur aan te trekken.

Ga naar de inhoud