Search
menu
Search

Hoogste temperatuur op 24 januari in Spanje: 28 graden in Valencia

Hoogste temperatuur op 24 januari in Spanje: 28 graden in Valencia
Beeld: via canva.com

Hoogste temperatuur op 24 januari in Spanje: 28 graden in Valencia

Het nieuwe jaar is nog maar 24 dagen jong en Spanje bevindt zich nog midden in de winterperiode, maar als je in bepaalde gebieden in het land bent dan valt meteen op dat het uitzonderlijk warm is voor de tijd van het jaar. Het was al voorspeld dat het deze week warm zou worden, maar op woensdag 24 januari steeg het kwik in de Valencia regio naar bijna 28 graden, de hoogste temperatuur van heel Spanje, inclusief de Canarische Eilanden.

Welkom bij de zomerse winter met uitzonderlijk hoge temperaturen. Op dinsdag was het al warm op de Canarische Eilanden waar men ook te maken heeft met de calima (woestijnzand), met meer dan 28 graden op Tenerife, maar op woensdag 24 januari werd volgens de dagelijkse gegevens van de Spaanse weerdienst AEMET de hoogste temperatuur van heel Spanje echter (om 16 uur) geregistreerd in de Valencia regio. Concreet in Chelva (Valencia) waar het 27,7 graden werd. De derde hoogste temperatuur van 26,5 graden werd in Ontinyent (Valencia) geregistreerd, terwijl de vijfde hoogste temperatuur 25,9 graden was in Lliria (Valencia).

Overige hoge temperaturen op woensdag in de Valencia regio waren 25,2 graden in Segorbe (Castellón), 24,8 graden in Bicorp (Valencia), 24,2 graden bij het vliegveld van Valencia, 24,1 graden in Alicante, 23,4 graden in Javea, 23,3 graden in Alcoy, 23,1 graden in El Pinoso en 22,8 graden bij het vliegveld van Alicante. In Rojales werd het 22,7 graden, Orihuela 21,1 graden en in Benidorm 19 graden, 

In Catalonië werd de hoogste temperatuur van 23,3 graden geregistreerd in Tortosa (Tarragona), gevolgd door 22,3 graden in Vilafranca del Penedes (Barcelona) en 22 graden in Girona, Tarragona en bij het vliegveld van Reus (Costa Dorada).

In de Murcia regio is dit de top vijf: 24,5 graden in Torre-Pacheco, 24,4 graden in Alhama de Murcia en Lorca, 24,3 graden in Totana en Abanilla.

Op de Balearen eilanden werden de hoogste temperaturen geregistreerd op Mallorca met 25,2 graden in  Sant Joan de Labritja, gevolgd door 23,2 graden in Artà, 22,7 graden La Mola, 22,6 graden in Petra en 22,3 graden in Sa Pobla. Op Menorca was de hoogste temperatuur 19,4 graden en op Ibiza steeg het kwik naar 21,9 graden en op Formentera naar 20 graden.

In Andalusië was de hoogste temperatuur 24,9 graden in El Bosque (Cádiz), gevolgd door 24,1 graden in Huercal-Overa (Almería) en Priego de Córdoba, 24 graden in Huelva en 23,7 graden in Écija (Sevilla). In het centrum van Málaga werd een temperatuur geregistreerd van 21,5 graden, in Álora 22 graden, in Cóin 24,3 graden, Torremolinos 21 graden en in Marbella 20,1 graden.

Naast de Valencia regio werden de hoogste temperaturen van Spanje ook geregistreerd op de Canarische Eilanden. Het kwik steeg naar 26,8 graden op Tenerife, 26,4 graden op Gran Canaria, 24,8 graden op Lanzarote/La Graciosa, 22 graden op Fuerteventura, 23,6 graden op La Gomera, 23 graden op La Palma en 23,2 graden op El Hierro.

Waarom is het zo warm?

In de laatste dagen van deze januarimaand bereiken de temperaturen in Spanje cijfers die eigenlijk passen bij de lente/zomer. De verklaring voor deze afwijking is een krachtige rug van hoge druk (een atmosferische structuur die geassocieerd wordt met stabiliteit en helder weer) die gepaard gaat met een hogedrukgebied aan het aardoppervlak.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud