Search
menu
Search

Madrid organiseert definitief vanaf 2026 de Formule 1

Madrid organiseert definitief vanaf 2026 de Formule 1
Beeld: via canva.com

Madrid organiseert definitief vanaf 2026 de Formule 1

De geplande Formule 1 Grand Prix van Madrid zal een stedelijk circuit zijn, gelegen op minder dan tien minuten van de luchthaven Barajas, bijna in de stad zelf. Er zal geen publiek geld worden geïnvesteerd door de regionale overheid of de gemeente Madrid, maar er zal een ‘publieke promotie’ zijn via het beurzen en congrescentrum Ifema. Madrid neemt na 44 jaar van 2026 tot 2035 het roer over van Barcelona.

Het circuit zal een buitengewoon interessant stedelijk circuit zijn, afwijkend van het traditionele concept van de speciaal gebouwde Formule 1-circuits, dat praktisch in de stad ligt, op minder dan tien minuten van de luchthaven. Ongeveer 90% van de toeschouwers kan met het openbaar vervoer komen.

Er is geen sprake van publieke financiering, maar van een publieke promotie via Ifema, en een private organisator zal de risico’s op zich nemen. De financiering is volledig privaat, verzekerde de burgemeester van de stad Madrid. Dat klinkt veel Spaanse Formule 1 fans nog wel vers in de oren, want dat werd ook in Valencia geroepen toen daar van 2008 tot en met 2012 vijf keer een Formule 1 plaatsvond. Dat zou de bevolking ook niets kosten, maar uiteindelijk moesten alle inwoners van Valencia en de Valencia regio opdraaien voor 230 miljoen euro. 

De burgemeester van de Spaanse hoofdstad schat dat de economische opbrengst elk jaar dat het evenement wordt gehouden 500 miljoen euro zou kunnen bereiken en dat het meer dan 8.000 banen gaat creëren.

Volgens de presentatie zal het circuit door de wegen van het huidige IFEMA-beursterrein lopen, evenals door de toekomstige wegen van het Valdebebas-perceel. Het zal slechts 1,5 km van de openbare weg gebruiken. Het circuit zal 5,474 km lang zijn, 20 bochten hebben en een geschatte rondetijd van 1 minuut en 32 seconden.

Het project zal profiteren van de faciliteiten van IFEMA Madrid, dat over meer dan 200.000 m² aan paviljoens, 10.000 m² aan vergaderruimte en 10.000 parkeerplaatsen beschikt. Alle infrastructuur is bovendien uitgerust met de nieuwste technologie en geavanceerde veiligheids-, communicatie- en klimaatsystemen, waardoor er ruimtes ontstaan die nog niet eerder in deze competitie zijn gezien, zoals een overdekte en geklimatiseerde paddock of uitgebreide zones voor fans. Bovendien worden de huidige faciliteiten aangevuld met de bouw van twee gebouwen die de paviljoens 1 en 2 zullen verlengen. Deze gebouwen zullen door IFEMA Madrid worden geëxploiteerd en gecommercialiseerd voor hun normale activiteiten gedurende de rest van het jaar. Wat betreft de capaciteit, wordt geschat dat het evenement zal beginnen met 110.000 toeschouwers, om in het vijfde jaar de 140.000 te overschrijden.

Grote Prijs van Spanje

De Grote Prijs van Spanje is een van de oudste races in de Formule 1-kalender, met zijn eerste editie die teruggaat tot 1913. Sindsdien heeft de race verschillende locaties gehad, waaronder het beroemde Jarama-circuit in Madrid en het Circuit de Catalunya in Barcelona. Maar ondanks de veranderingen in locatie, is de race altijd een spektakel geweest voor zowel coureurs als fans.

In de afgelopen jaren heeft de race in Barcelona echter te maken gehad met kritiek vanwege de saaiheid van het circuit en de dalende toeschouwersaantallen. Dit was een van de belangrijkste redenen waarom de organisatoren op zoek gingen naar een nieuwe locatie voor de race. En dat is waar Madrid in beeld kwam.

Ga naar de inhoud