Spanje streeft Portugal voorbij en wordt het vierde land met de meeste schulden van Europa

Spanje streeft Portugal voorbij en wordt het vierde land met de meeste schulden van Europa
Beeld: via canva.com

Spanje streeft Portugal voorbij en wordt het vierde land met de meeste schulden van Europa

Slecht nieuws voor de Spaanse bookmakers. Sinds het begin van de pandemie steeg de schuld tot 109.8% van het Bruto Binnenlands Product. Spanje komt zo op de vierde plaats van Europese landen met de meeste schulden.

Twee decennia terug was Spanje nog één van de gezondste landen op economisch vlak. De tekorten slepen echter aan en eind vorig jaar stak Spanje Portugal voorbij tot op de vierde plaats. In minder dan 15 jaar is de staatsschuld verdrievoudigd. Behalve Spanje doen enkel Frankrijk, Italië en Griekenland het nog slechter. Die laatste twee houden er schulden op na ter waarde van 140% van het bruto binnenlands product. Een groot struikelblok voor groei en effectieve economische maatregelen.

Spanje en Portugal hielden er de laatste jaren een verschillende fiscale strategie op na. Portugal deed een grote inspanning om de schuld binnen haar administratie terug te dringen. Het wilde zo het evenwicht herstellen sinds het land in 2011 bij Europa om hulp moest vragen. Aan het einde van de Eurocrisis in 2013 zat Portugal met een schuld van 135% van het BBP. De afgelopen jaren daalde die dankzij de economische groei, gebaseerd op economische hervormingen en buitenlandse investeringen.

Spanje slaagde er echter niet in publieke tekorten op te vullen de afgelopen 15 jaar. De staat gaf consequent te veel uit en hield te weinig rekening met de gevoelige demografische situatie. De publieke uitgave steeg bijvoorbeeld door de vergrijzing. Spanje komt nu een erg moeilijke periode binnen om de situatie te redden.

Sinds de crisis van 2008 steeg de schuld van 35% naar 100% van het BBP. De pandemie verergerde die situatie tot 125%. Ondanks een belastingverhoging bleven de uitgaven hoger dan de inkomsten. De pensioenen vormen daarbij een ernstige hap uit het budget. De komende jaren worden cruciaal om de nabije toekomst van het land te bepalen en de economie uit het slop te trekken.

Ga naar de inhoud