Brussel wil dat Spanje slechts één IVA (btw) percentage gaat hanteren

Oeps ... foto ontbreekt!

Brussel wil dat Spanje slechts één IVA (btw) percentage gaat hanteren

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Unie in Brussel voert de druk op de Spaanse regering nog een beetje op vanwege de excuses die Spanje heeft om de IVA (btw) niet te verhogen voor enkele goederen, artikelen en diensten. In Spanje zijn drie verschillende btw-percentages, te weten de algemene van 21% en daarnaast ook de gereduceerde van 10% en de super gereduceerde van 4%. Brussel is daar niet blij mee en zegt dat Spanje ruim 14 miljard euro misloopt hierdoor.

De Spaanse regering heeft altijd volgehouden dat het verhogen van de gereduceerde en super gereduceerde IVA (Impuesto sobre el Valor Añadido) percentages van respectievelijk 10% en 4% averechts zou werken en de werkende klasse en die personen die minder hebben extra hard getroffen worden.

In Spanje geldt het percentage of “tipo general” van 21% op de meeste goederen en diensten. Het percentage van het “tipo reducido” van 10% wordt onder andere toegepast op water, etenswaren, apotheken, dierenspeciaalzaken, woningen, garages, transport van reizigers en het toerisme. Het “tipo superreducido” percentage van 4% is van toepassing op basisproducten zoals brood, eieren, kaas, melk, kranten en alles wat met handicap te maken heeft, etc.

bc0150828106c9dce05a8649328bf3d8

De reden van het niet toepassen van één (of twee) types IVA zoals in vele andere landen door de Spaanse regering wordt door Brussel niet gewaardeerd. Daarom heeft men een tabel gepubliceerd waarin vier verschillende situaties te zien zijn en waarmee men wil aangeven dat eventuele verhogingen geen negatieve impact zullen hebben op de draagkracht en het bestedingsvermogen van de minder bedeelde en eigenlijk alle Spanjaarden. Zou Spanje een IVA percentage van 21% hanteren zou de staatskas voor een extra 14 miljard gevuld worden en het BBP (Bruto Binnenlands Product) een 1,4% stijgen.

Spanje heeft op dit moment volgens Brussel een IVA systeem wat niet toereikend is. Weliswaar heeft het land hetzelfde algemene percentage als andere Europese landen, te weten 21%, maar wat de staat werkelijk ophaalt is vele malen minder dankzij de gereduceerde en super gereduceerde IVA percentages. Gemiddeld wordt er in Europa 40% van het BBP opgehaald aan IVA (btw) maar in Spanje is dat 34,6% van het BBP.

Ga naar de inhoud