skip to Main Content
De Mobile World Congress in Barcelona in cijfers
123rf

De Mobile World Congress in Barcelona in cijfers

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Op maandag 25 februari begint voor het 13e jaar de Mobile World Congress in de Fira Gran Via beurshallen in de gemeente L’Hospitalet de Llobregat, grenzend aan Barcelona. Deze beurs staat ook bekend als de MWC 2019 en is de grootste beurs op het gebied van smartphones, tablets en alles wat daarmee te maken heeft. Tijdens deze beurs zijn er ontelbaar veel presentaties van nieuwe producten, lezingen, toespraken en bijeenkomsten waar tienduizenden mensen op af komen. Het is gedurende enkele dagen dan ook een drukte van belang in en rond Barcelona.

Vanaf maandag 25 februari tot en met donderdag 28 februari staat Barcelona in het teken van de Mobile World Congress 2019 ofwel MWC 2019, een beurs waar veel smartphone- en tabletproducenten aanwezig zijn om een aantal nieuwe producten te presenteren. De beurs begint eigenlijk al op zondag 24 februari met diverse presentaties waaronder die van Samsung die graag als eerste de nieuwste producten wil laten zien zodat iedereen het erover heeft tijdens de beursdagen.

Cijfers

De beurs zelf heeft een grote impact op de economie, werkgelegenheid en het toerisme in de stad Barcelona. Men verwacht 107.000 deelnemers uit 200 landen die samen goed zijn voor 473 miljoen euro in vier dagen tijd. Volgens de organisatie GSMA zijn er rond de 2.400 bedrijven die deelnemen aan de beurs en een stand hebben, een 1% meer dan gedurende de 2017 editie.

Er zijn 160 internationale delegaties en er worden gedurende deze dagen ruim 13.900 tijdelijke banen gecreëerd, volgens Adecco zelfs meer dan 15.000 banen, een 13,6% meer dan het afgelopen jaar. Adecco heeft vooral gemerkt dat er meer banen zijn gecreëerd in de horeca en het toerisme met aanverwante services.

Accommodaties

De hotels in de stad zitten propvol en er zijn alleen nog zeer dure kamers te vinden omdat de prijzen deze dagen enorm hoog zijn. Ook bij verhuurbedrijf Airbnb zegt men dat er minstens 45.000 mensen gebruik maken van appartementen in Barcelona. Volgens Airbnb zorgen al deze gasten voor een impact van tenminste 40 miljoen euro in Barcelona waarbij de gemiddelde nachtprijs rond de 66 euro is.

De horeca denkt deze dagen zo’n 125 miljoen euro om te gaan zetten in restaurants, bars, discotheken etc. Hierbij ligt volgens de vereniging van horecaondernemers het gemiddelde bestedingsbedrag op zo’n 275 euro per dag.

Bijna alles en iedereen verdient meer geld tijdens de beurs: standbouwers, taxi’s, winkels, prostituees, restaurants, hotels, autoverhuurders, discotheken, private autoverhuur, winkels en horeca op het vliegveld en zelfs de Ikea die om de hoek ligt van de beursgebouwen en waar veel kasten, stoelen, banken en decoratie gekocht worden voor de stands op de beursvloer.

Sinds 2006

Het congres van de GSMA of GSM Association wordt sinds 1987 jaarlijks gedurende een werkweek georganiseerd, van 1987 tot 1994 in Londen, in 1995 in Madrid, en van 1996 tot in 2006 in het Zuid-Franse Cannes, sinds 2006 in de Fira de Barcelona, het handelsbeurscomplex van Barcelona gelegen in de voorstad L’Hospitalet de Llobregat.

De eerste editie in Barcelona lokte 55.000 bezoekers. In 2016 waren er 101.000 bezoekers van de tentoonstelling en het conferentiegedeelte, in 2017 meer dan 107.000 en in 2018 het recordaantal van 108.000 bezoekers.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken