483 miljoen mensen hebben het Spaans als moedertaal

483 miljoen mensen hebben Spaans als moedertaal
Beeld: Freepik

483 miljoen mensen hebben het Spaans als moedertaal

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wereldwijd zijn er 483 miljoen mensen die het Spaans als moedertaal hebben. Daarmee is het Spaans de op één na meest gesproken moedertaal ter wereld. Het Chinees is de meest gebruikte moedertaal op deze aardbol maar het Spaans wordt als moedertaal in de meeste landen gesproken.

Het Chinees (Mandarijns) is nog steeds de meest gesproken moedertaal ter wereld met 1,2 miljard personen die de taal van jongs af aan spreken. Op de tweede plaats staat het Spaans met 483 miljoen personen waarbij wordt aangegeven dat het Spaans de moedertaal is in 31 landen. 

Het Engels staat op de derde plaats wat betreft de meest gesproken moedertaal met 372 miljoen personen en 106 landen gevolgd door het Arabisch met 295 miljoen personen in 57 landen en het Hindoestani met 260 miljoen sprekers in 5 landen.

We hebben het hier dus over de gesproken moedertaal en niet de meest gesproken taal ter wereld want dan zijn de verhoudingen anders, te weten het Chinees, Engels en dan Spaans. Wat betreft moedertaal staat het Engels dus op een derde plaats maar wat betreft meest gesproken taal ter wereld staat het Engels boven het Spaans op een tweede plaats.

Spaans

Het Spaans wordt dus door 483 miljoen mensen in 31 landen gesproken waarbij de grootste groep Spaanssprekenden te vinden is in het grootste land Mexico met 121,9 miljoen inwoners.

Mexico wordt gevolgd door Columbia met 49,4 miljoen Spaanssprekenden en daarna Argentinië met 44,1 miljoen inwoners die Spaans spreken en dan Spanje met 42,9 miljoen personen die het Spaans als moedertaal hebben.

De top 10 van Spaanssprekende landen wordt verder aangevuld door Venezuela met 31,3 miljoen, Peru met 28,1 miljoen, chili met 18,3 miljoen, Ecuador met 15,2 miljoen, Guatemala met 13,4 miljoen en Cuba met 11,4 miljoen inwoners die het Spaans als moedertaal hebben. 

Studenten

De landen met de meeste studenten die het Spaans leren en spreken zijn de Verenigde Staten met 8 miljoen, Brazilië met 6,1 miljoen, de Europese Unie (EU-28) met 5,3 miljoen, Frankrijk met 2,7 miljoen en Italië met 766.455 studenten.

Op het lijstje staat Duitsland met 503.086 Spaans studerende personen op de lijst terwijl dat aantal in België 45.452 en in Nederland 31.862 is. In Spanje zelf zijn 130.000 personen (met name buitenlanders) die het Spaans leren.

Boeken

Vreemd genoeg staat Nederland in de top 10 als het gaat om boeken die vertaald zijn  naar het Spaans met een aantal van 1.142. Frankrijk staat echter (buiten Spanje) bovenaan de lijst met 6.393 gevolgd door Duitsland met 5.030, de Verenigde Staten met 3.829, Brazilië met 2.7924 en Portugal met 2.089 boeken.

De meest vertaalde schrijvers zijn Gabriel García Márquez (1.382), Isabel Allende (832), Mario Vargas Llosa (659), Miguel de Cervantes (638) en Jorge Luis Borges (580).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.