UPDATE: Situatie Canarische Eilanden (2020)

UPDATE: Situatie Canarische Eilanden
Beeld: Vliegveld Gran Canaria / Enaire / Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LAS PALMAS – Vliegvelden gesloten, natuur- en bosbranden op Gran Canaria en Tenerife, havens met problemen, een calima die het dagelijkse leven van bewoners en toeristen be茂nvloed waaronder het carnaval en een luchtverontreiniging van ongekende hoogte. Als laatste komt daar de libellen plaag (en niet de Afrikaanse sprinkhanenplaag) bij. Een kort overzicht van de huidige situatie.

Vliegvelden

Alle vliegvelden (op twee na) op de Canarische Eilanden zijn open maar met operationele beperkingen. Dat geldt voor de eerder op zaterdag en zondag gesloten vliegvelden Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife-Zuid en Tenerife-Noord. Deze vliegvelden moesten gesloten worden vanwege het slechte zicht tijdens de calima zandstorm en vanwege de aanhoudende wind met windvlagen van meer dan 120 km/uur.

Op maandag werd door de Spaanse vliegveldbeheerder Aena bekend gemaakt dat alle vliegvelden op de Canarische Eilanden behalve op El Hierro en La Palma open zijn voor aankomend en vertrekkend vliegverkeer. 

Er is wel nog steeds sprake van een min of meer chaos situatie omdat veel gestrande reizigers zich in de vertrekhallen bevinden en wachten op vliegtuigen naar huis. De weersomstandigheden hebben invloed gehad op 822 vluchten en tienduizenden passagiers.

De calima heeft zich echter verplaatst en nu hebben de vliegvelden van de eilanden la Palma en El Hierro te maken met sluitingen. Op het moment van schrijven zijn op deze eilanden de vliegvelden gesloten voor al het vliegverkeer.

Weeralarm

Terwijl de Spaanse weerdienst Aemet het oranje weeralarm vanwege de wind heeft geannuleerd hebben de eilanden nog wel te maken met een geel weeralarm (behalve het zuiden en noorden van Tenerife en La Gomera) vanwege wind (maar minder heftig) en fijn woestijnzand als gevolg van de calima zandstorm. Zoals het er nu naar uitziet zullen alle weeralarmen op dinsdag voorbij zijn.

Luchtkwaliteit

Waar de bewoners en toeristen de laatste dagen wel mee te maken hebben gehad is de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een drempel van 50 microgram PM10 concentratie per kubieke meter maar op zaterdag en zondag waren er momenten dat dit meer dan 2.000 was, dat is dus 40 keer meer dan wat slecht is voor de ademhalingswegen. De luchtkwaliteit op de canarische Eilanden was slechter dan bv. Shanghai en New Delhi, plaatsen die bekend staan vanwege de aanhoudende vervuiling.

Het fijn zand tijdens de calima is slecht voor de ademhaling, speciaal bij personen die problemen met de luchtwegen hebben, maar is ook irritant voor de ogen.

Sprinkhanen of libellen

Wellicht heb je al eens de beelden voorbij zien komen van de historische sprinkhanenplaag in Afrika. Even leek het erop dat deze sprinkhanen met de krachtige wind vanuit Afrika naar bepaalde delen van de Canarische EIlanden waren gekomen maar experts spreken niet over sprinkhanen (langostas) maar over libellen (lib茅lulas) die echter ook uit Afrika komen en door de wind naar de canarische Eilanden zijn vervoerd, met name naar Gran Canaria.

Natuur- en bosbranden

Ondertussen hebben de eilanden Gran Canaria en Tenerife nog te maken met natuur- en bosbranden die respectievelijk op zaterdag en zondag zijn begonnen. Op diverse plaatsen heeft de brandweer het vuur onder controle gekregen en het goede nieuws is dat men nu het zicht is verbeterd vanuit de lucht kan gaan blussen met helikopters en vliegtuigen.

De bosbrand in het noordwesten van Gran Canaria is nog niet onder controle en er is reeds meer dan 1.000 ha natuur verwoest maar dat kan veel meer worden omdat de vlammenzee zich nu in het natuurgebied Inagua bevindt. Ook de brand in het noorden van Tenerife is nog niet voorbij.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar informaci贸n de boletines y promociones a trav茅s de correo electr贸nico.
Legitimaci贸n: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites ser谩n ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificaci贸n, supresi贸n, oposici贸n y dem谩s derechos legalmente establecidos a trav茅s del email info@spanjevandaag.com
Informaci贸n adicional: Encontrar谩s m谩s informaci贸n en la pol铆tica de privacidad.