Heldere bolide/meteoor met lichtspoor gezien op Ibiza, Mallorca en Valencia regio

Heldere bolide/meteoor met lichtspoor gezien op Ibiza, Mallorca en Valencia regio
Beeld: VOORBEELDFOTO / 123rf

Heldere bolide/meteoor met lichtspoor gezien op Ibiza, Mallorca en Valencia regio

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Dinsdagavond om 21.27 uur hebben mensen die op de Balearen eilanden Mallorca en Ibiza of op het Spaanse vasteland in de provincie Castellón naar de lucht keken wellicht geluk gehad. Zij konden op dat tijdstip een zogenaamde ‘bola de fuego’ ofwel een bolide/meteoor met lichtspoor zien die zeer helder was.

Met name de inwoners van Deià en Soller en het Tramuntana gebergte op Mallorca en op het buureiland Ibiza konden de ‘vuurbal’ zien. Deze vallende meteoor ook wel bolide genoemd was slechts enkele seconden te zien maar men slaagde er toch in om dit fenomeen op video vast te leggen.

De bolide kon het beste gezien worden op de eilanden Mallorca en Ibiza maar was ook te zien in de provincie Castellón (Valencia regio) en zelfs in de provincie Zaragoza.

Het Institut d’Estudis Espacials de Catalunya werkt op dit moment aan een volledig traject van deze bolide waarna er ook meer informatie bekend zal zijn over de snelheid en de hoogte.

Wat is een bolide?

Een bolide is een meteoor of meteoriet die verschillend wordt gedefinieerd. Volgens een van de definities is een bolide een vuurbal die een magnitude −14 of helderder bereikt.

De Internationale Astronomische Unie (IAU) beschikt niet over een officiële definitie van een bolide en beschouwt de term als synoniem met “vuurbal”. 

Astronomen gebruiken het woord gewoonlijk om er een opvallend heldere vuurbal mee aan te duiden, vooral een die explodeert. De term wordt ook wel gebruikt voor vuurballen die een hoorbaar geluid voortbrengen.

Geologen gebruiken de term vaker dan astronomen: ze duiden er een object mee aan dat een grote inslag veroorzaakt.

Ga naar de inhoud