25 jaar Guggenheim Bilbao; tips om een bezoek zonder honger door te komen

25 jaar Guggenheim Bilbao; tips om een bezoek zonder honger door te komen
Beeld: Canva

25 jaar Guggenheim Bilbao; tips om een bezoek zonder honger door te komen

BILBAO – Een van de grootste blikvangers van Bilbao, het Guggenheim-museum, viert dit jaar zijn 25e verjaardag. Dat betekent dat er dit jaar heel wat op het programma staat, ook al is Bilbao veel meer dan enkel het wereldbekende museum. De krant ABC geeft een aantal interessante tips voor een leuk verblijf. Voornamelijk op gastronomisch vlak.

Het Guggenheim museum in de Baskische stad Bilbao werd op 18 oktober 1997 voor het publiek geopend. Sindsdien zijn er miljoenen toeristen naar Bilbao gekomen om te genieten van de kunst in het Guggenheim maar ook het gebouw zelf en de Baskische stad. Het is ook Bilbao die na de opening van het wereldberoemde museum een wederopstanding kreeg en van een grijze stad uitgroeide tot een bruisende en moderne stad. Een van de grootste troeven van Bilbao (en bij uitbreiding het hele Pais Vasco) is haar gastronomie. ABC geeft een aantal tips om de hele dag zonder honger door te komen.

1. Ontbijt

Een leuke plek om te ontbijten is ‘La Dulcería de la Ribera’ in de mercado (markt) de La Ribera. Die markt is een gerenoveerde marktplaats met eetstandjes van lokale handelaars naast meer moderne zaken. In 1990 was het nog de grootste overdekte markt van Europa. La Dulceria heeft alles wat het typisch Spaanse ontbijt omhelst. Koffie, toasts, thee, churros, en zo voort. In Bilbao is het de gewoonte een stevig ontbijt te nemen.

2. Txikiteo

De Txikiteo is de typische Baskische gewoonte om rond het uur van de aperitief van bar naar bar te trekken en txikitos (kleine glaasjes wijn) te drinken. Daarnaast eet men pintxos (pinchos, tapas). Men kan in heel Bilbao txikitearen, maar vooral in het Casco Viejo (oude stadscentrum) of de wijk Deusto zijn er honderden zaken. De pintxos zijn echte miniatuur culinaire kunstwerkjes. Ansjovis, champignons, ham, tortilla, en ga zo maar door.

3. Almuerzo

Volgens de journalist van de ABC-krant is het restaurant Nerua in het Guggenheim museum een goede optie voor de almuerzo . Het heeft 1 Michelin ster en men heeft er zicht op de grote spin die voor het museum staat. Gecombineerd met een bezoekje aan het Guggenheim?

4. Bieren

In de late namiddag genieten van een biertje? Dat kan bij Basquery , waar een aantal lekkere artisanale bieren op de kaart staan. 

5. Cena

Voor het avondmaal is de calle Juan de Ajuriaguerra in de centrale wijk Abando met het restaurant Basuki de place to be. Zowel vanuit architectonisch als gastronomisch standpunt is dat een heel leuke buurt om rustig op zoek te gaan naar een leuk restaurantje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.