Spaanse varkensstapel stijgt terwijl de Europese juist daalt

Spaanse varkensstapel stijgt terwijl de Europese juist daalt
Beeld: Canva

Spaanse varkensstapel stijgt terwijl de Europese juist daalt

MADRID – Volgens de laatste gegevens van Eurostat is de varkensstapel het afgelopen jaar in de Europese Unie gedaald met 4,3 miljoen varkens, ondanks dat het aantal varkens in Spanje juist steeg met 1,65 miljoen. De groei van het aantal varkens in Spanje is sinds 2012 niet meer gestopt en inmiddels heeft Spanje een varkensstapel van 34,45 miljoen waarmee Spanje de Europese lijst aanvoert.

De Europese varkensstapel is op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar gekomen, aldus de bijgewerkte voorlopige cijfers van Eurostat . 2021 is geëindigd met 141,555 miljoen varkens wat er minder zijn dan de 141,858 miljoen varkens in 2012. De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen opgetreden met de varkensstapels in de EU-landen.

Terwijl Nederland in 2012 nog een varkensstapel had van 12,1 miljoen, bleef dat tot en met 2017 ongeveer stabiel waarna een daling inzette en het aantal varkens uiteindelijk daalde naar 10,87 miljoen in 2021. Ook voor België geldt dat het aantal varkens sinds 2012, toen dat er nog 6,47 miljoen waren, is gedaald naar 6,04 miljoen in 2021.

De EU-landen met de meeste varkens zijn echter Spanje en Duitsland waarbij het laatste land in 2012 nog de grootste varkensstapel had maar waarbij het aantal varkens sinds 2018 aan het dalen is om uit te komen op 23,62 miljoen varkens. Spanje heeft met deze varkensstapel een tweede plaats op de ranglijst van landen met de meeste varkens.

Spanje is echter sinds 2012 aan het groeien en staat nu met 34,45 miljoen varkens op de eerste plaats wat betreft de varkensstapel. In 2012 waren er in Spanje nog 25,25 miljoen varkens maar dat is in 10 jaar tijd met 9,2 miljoen varkens gestegen. Alleen al van 2020 op 2021 steeg het aantal varkens in Spanje met 1,65 miljoen dieren.

De groei van het aantal varkens in Spanje gaat echter ook gepaard met de zogenaamde macro-boerderijen waar recent nog veel discussie over was en zelfs een politieke rel. We hebben daar HIER uitgebreid over geschreven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.