16-plussers kunnen dankzij het B1-rijbewijs autorijden op de snelweg

16-plussers kunnen dankzij het B1-rijbewijs autorijden op de snelweg
Beeld: Archieffoto

16-plussers kunnen dankzij het B1-rijbewijs autorijden op de snelweg

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zestien-plussers kunnen vanaf 2024 met het speciale B1-rijbewijs elektrische voertuigen besturen in Spanje. Het gaat om een speciaal rijbewijs voor jongeren van 16 tot 18 jaar waarmee ze vierwielige elektrische voertuigen van maximaal 400 kilo en die die maximaal 90 km/uur kunnen rijden mogen besturen. Met dit rijbewijs voldoet Spanje aan de Europese wet uit 2011 waar het land in eerste instantie niet aan mee wilden doen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Spaanse verkeersdienst DGT wordt dit type jongeren rijbewijs al succesvol gebruikt in andere landen zoals Frankrijk en Portugal. Het zal vooral voordeel hebben voor jongeren in het platteland die op deze manier een vervoermiddel kunnen hebben om zich te verplaatsen. Daarnaast hoopt de DGT het gebruik van elektrische vervoermiddelen te bevorderen.

Het gaat dus om een B1-rijbewijs voor inwoners van Spanje van 16 tot 18 jaar dat alleen geldt voor het rijden in een elektrisch aangedreven vierwielig voertuig van maximaal 400 kilo zwaar en met een maximale snelheid van 90 km/uur. Het gaat dus om het type voertuig dat bekend staat als L7e zoals de Renault Twizy 80, Freze Nikrob en Sukoy modelo L7e. Het is nog niet bekend gemaakt wanneer het B1-rijbewijs ingevoerd wordt en welke theorie en praktijkexamens gelden.

Ga naar de inhoud