Tijdens een bezoek aan Kiev heeft premier Sánchez aangekondigd dat Spanje 10 Leopard-tanks naar Oekraïne stuurt

Tijdens een bezoek aan Kiev heeft premier Sánchez aangekondigd dat Spanje 10 Leopard-tanks naar Oekraïne stuurt
Beeld: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Tijdens een bezoek aan Kiev heeft premier Sánchez aangekondigd dat Spanje 10 Leopard-tanks naar Oekraïne stuurt

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens zijn ontmoeting met Volodimir Zelensky in Kiev heeft premier Pedro Sánchez toegezegd dat Spanje meer gevechtstanks naar Oekraïne zal sturen. Naast de 6 Leopard-2 A4-tanks die al door de Spaanse minister van Defensie zijn aangekondigd, is het de bedoeling om nog eens 4 tanks te sturen. Sánchez heeft verklaard dat het aantal tanks in de komende weken en maanden zal worden verhoogd van 6 naar 10, en benadrukte dat dit een belangrijke stap is in de militaire steun die Spanje biedt om de capaciteit van het Oekraïense leger te vergroten.

Zelenski heeft zijn dankbaarheid uitgesproken voor de belofte van de tanks en benadrukt dat deze zullen helpen bij de bescherming van de bevolking tegen Russische aanvallen. “Spanje moet weten dat het helpt om levens van Oekraïners te redden”, verklaarde de Oekraïense leider tijdens de gezamenlijke persconferentie van de twee leiders. Sánchez ontmoette de president van Oekraïne op een symbolisch belangrijke dag, namelijk de vooravond van de verjaardag van de oorlog na de Russische invasie op 24 februari 2022.

De Spaanse premier sprak over het ‘imperialisme’ van Putin en zijn uitbreidingsdrang en verdedigde de ‘legitieme strijd’ van Oekraïne voor vrijheid en integriteit, die de steun van de internationale gemeenschap nodig heeft. ‘Onze toewijding is sterk. Onwrikbaar. We moeten dit doen’, benadrukte hij.

Dit verrassingsbezoek, dat om veiligheidsredenen niet vooraf werd aangekondigd, begon op donderdagochtend en was van korte duur. Sánchez werd op het treinstation ontvangen door de onderminister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en de ambassadeurs van beide landen, en maakte zijn aankomst bekend via zijn eigen Twitter-account. ‘Ik keer terug naar Kiev, een jaar na het begin van de oorlog. We zullen aan de zijde van Oekraïne en zijn volk staan totdat de vrede terugkeert naar Europa’, schreef hij.”

Ga naar de inhoud