Search
menu
Search

Vereniging van kunstenaars en ambachtslieden Amata viert 25e verjaardag in de haven van Jávea

Vereniging van kunstenaars en ambachtslieden Amata viert 25e verjaardag in de haven van Jávea
Beeld: Jávea Feria de Artesania puerto / facebook

Vereniging van kunstenaars en ambachtslieden Amata viert 25e verjaardag in de haven van Jávea

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Dit jaar bestaat Amata, een vereniging van kunstenaars en ambachtslieden die zich beijvert voor de kunstnijverheid in Spanje, 25 jaar! En dat wordt in elke ambachtsmarkt die Amata dit jaar organiseert, gevierd, onder andere met een wedstrijd van unicaten, gemaakt door de deelnemers.

Eén van de markten die Amata al enkele jaren organiseert, is de wekelijkse ambachtenmarkt op de strandboulevard in de haven van Jávea. Elke zondag van 11 tot 2 uur komt daar enkele ambachtslieden en kunstenaars uit de omgeving hun eigen werk verkopen. De markt is na een korte pauze eind januari weer begonnen, maar natuurlijk is het daar in dit jubileumjaar niet elke zondag feest. Besloten is om de verjaardag van Amata te vieren op zondag 5 maart, omdat de vereniging op 6 maart 1998 officieel is ingeschreven.

Op een doorsnee zondag zijn er tussen de 6 en 15 stalletjes, maar voor de 5de maart worden er twintig verwacht en op deze speciale dag zullen ze blijven tot het donker begint te worden (rond 18 uur). Tot nu toe hebben al 12 deelnemers aangegeven dat ze meedoen aan de wedstrijd van unicaten. Alle bezoekers worden uitgenodigd om hun stem uit te brengen op het werkstuk dat ze het mooiste, beste of origineelste vinden en om 5 uur worden de stemmen geteld en volgt de prijsuitreiking.

De stalletjes die hier ’s zondags ’s ochtends opbouwen, zijn werkelijk heel apart. Ze worden zorgvuldig uitgekozen door Amata, zodat er geen importproducten aangeboden worden of spullen uit een fabriek: alles is door de deelnemers zèlf met vaardigheid, geduld en liefde gemaakt.  En dat zie je er aan af! En op 5 maart is de keuze groter dan normaal: prachtige leren tassen, kunstig aardewerk, houten speelgoed, olieverfschilderijen, gravures en aquarellen, figuren van papier maché en handbeschilderde zijden sjaals, portemonnees en tassen van kringloopkarton en schalen van hout gecombineerd met kunsthars.  En enkele stalletjes met sieraden van uiteenlopende materialen: leer, macramé, schelpen, aardewerk, zijde of aluminium.

Niet alle deelnemers komen elke zondag: als het erg waait of er dreigt regen, komen de mensen met kwetsbare spullen liever niet, maar meestal staan er, wel zes tot tien stalletjes of meer en er wordt ook steeds voor variatie gezorgd: elke kraam biedt weer wat anders. Op https://www.facebook.com/feriaartesaniajavea wordt elke week aangegeven wat er die zondag te verwachten is of als de markt vanwege het weer moet worden afgelast.

Ga naar de inhoud