Booking krijgt in Spanje een recordboete van 486 miljoen euro

Booking krijgt in Spanje een recordboete van 486 miljoen euro
Beeld: via canva.com

Booking krijgt in Spanje een recordboete van 486 miljoen euro

De Spaanse mededingingsautoriteit, de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), heeft een ongekende boete van 486 miljoen euro voorgesteld aan Booking.com. Het bekende reserveringsplatform verwerpt de boete en zegt dat het in beroep zal gaan als de definitieve beslissing deze boete bekrachtigt.

De CNMC heeft sinds oktober 2022 een onderzoek lopen naar de praktijken van Booking.com. Het bedrijf zou misbruik hebben gemaakt van hun machtspositie in Spanje waarvan hotels en reisorganisaties de dupe zouden zijn. De autoriteit is van plan om een boete van 530 miljoen dollar (486 miljoen euro) op te leggen aan het bedrijf. Dit zou de hoogste boete in de geschiedenis van de CNMC zijn.

Booking heeft aangegeven teleurgesteld te zijn in het voorstel van de CNMC en het volledig oneens is met de conclusies. Het bedrijf is van plan om de komende Europese wetgeving voor digitale markten (Digital Markets Act – DMA) aan te grijpen om de belangrijkste bezorgdheden van de CNMC te bespreken. Deze wetgeving moet zorgen voor regels voor onlineplatformen in de hele EU en voorkomen dat er fragmentatie op nationaal niveau ontstaat.

Booking gelooft dat de DMA het juiste forum is om de belangrijkste zorgen van de CNMC te evalueren, omdat er op die manier oplossingen voor heel Europa kunnen worden afgesproken in plaats van per land. Bovendien zal Booking in beroep gaan tegen deze volgens hen ongekende beslissing in Spanje, als deze definitief wordt gemaakt.

Booking heeft in 2023 een verlies van 530 miljoen dollar geboekt dat volledig toe te schrijven is aan de voorlopige beslissing van de Spaanse mededingingsautoriteit. Het bedrijf heeft dit bedrag gereserveerd voor het geval de historische boete daadwerkelijk wordt opgelegd.

Booking beweert dat het actief en constructief heeft samengewerkt met het onderzoek van de CNMC. Desondanks is de autoriteit van plan om een recordboete op te leggen aan het bedrijf.

Ga naar de inhoud