Waarom er geen ES-Alerta is zoals NL-en BE-Alert in Spanje

Waarom er geen ES-Alerta is zoals NL-en BE-Alert in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Afgelopen zondag heeft de overheid in Nederland een NL-Alert gestuurd met de oproep aan de Nederlanders om binnen te blijven en de maatregelen op te volgen vanwege de corona-crisis. Spanje heeft geen ES-Alert of ES-Alerta of iets soortgelijks en dat zou wel makkelijk zijn bij rampen, noodsituaties en massale oproepen voor iedereen in Spanje of delen van het land. 

In de NL-Alert tekst van afgelopen zondag was te lezen: ‘Volg instructies Rijksoverheid op: houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona’. Dat zijn maatregelen die in Nederland nog niet verplicht zijn maar in Spanje sinds het afkondigen van de noodtoestand wel.

Het NL-Alert systeem werd op 8 november 2012 landelijk in gebruik genomen in Nederland en werd daarna meerdere keren ingezet. Via dit systeem kan de overheid berichten versturen aan gebruikers van mobiele telefoons in een bepaald gebied via cell broadcast. In België werd in 2014 het BE-Alert systeem in gebruik genomen.

Hoe werkt het 

De free-to-air cell-broadcastberichten zijn door alle telefoons in bereik van een bepaalde (groep van) zendmasten te ontvangen als een soort radiobericht, waardoor NL- en BE-Alert ongevoelig zijn voor overbelasting op het mobieletelefonienetwerk en daarbij volledig anoniem.

En Spanje? 

In Spanje heeft men landelijk gezien (nog) niet zo’n berichtensysteem en worden de meeste berichten via sociale media zoals Twitter verspreid. Maar natuurlijk heeft niet iedereen een Twitter account en dus is dat systeem niet geschikt. 

Dat bleek enkele maanden geleden bij de chemische brand en explosie in Tarragona toen er een gifwolk (later bleek dat niet het geval te zijn) vrij was gekomen en dat alleen via Twitter verspreid werd waardoor veel mensen niet op de hoogte waren en in plaats binnen te blijven de straat op gingen.

Maar ook in Spanje zal een ES-Alerta (of andere naam) komen en dat moet het land zelfs voor juni 2022 in gebruik nemen aldus de opdracht van de Europese Commissie. Ondertussen wordt er veel vergaderd tussen alle betrokken partijen zoals de overheid, het leger, de politie , de burgerwacht en de telefoonproviders. Maar op dit moment is dit systeem dus nog niet actief.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.