Spanje is het tweede land van Europa met de meeste bossen en dit zijn de grootste

Spanje is het tweede land van Europa met de meeste bossen en dit zijn de grootste
Beeld: La Selva de Irati / Pixabay

Spanje is het tweede land van Europa met de meeste bossen en dit zijn de grootste

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje wordt blijkbaar een steeds groener land want ondanks de bosbranden, droogte en de klimaatverandering heeft het land er de laatste jaren meer bos en dus groen bij gekregen. Daardoor is Spanje uitgegroeid tot het Europese land dat op Zweden na de meeste bossen heeft.

In Spanje zijn de autonome regio’s Baskenland, Navarra, Galicië en Catalonië de gebieden waar de meeste bossen te vinden zijn. De vertegenwoordiging van de dennenbossen maar ook de beuk en steeneik zijn het grootst in de Spaanse bossen.

Volgens de website eltiempo.es is het aantal bossen in Spanje sinds 1990 met 30% toegenomen. Op dit moment vertegenwoordigen bossen ruim 7,5 miljard bomen verdeeld over 18 miljoen hectare. In 1990 was 28% van Spanje bedekt met bos maar dat is op dit moment gegroeid naar 37%.

Maar waarom blijven de bossen groeien in Spanje? De reden is gedeeltelijk bijna demografisch te noemen. In de afgelopen twee decennia heeft het verlaten van het platteland en de landelijke omgeving de uitbreiding van de bossen in Spanje bevorderd. 

Zodra vee en gewassen worden opgegeven en de noodzaak om weilanden uit te breiden verdwijnt, nemen de bomen het over en worden bossen groter of komen er nieuwe bossen bij.

Het grootste gevaar voor de Spaanse bossen is het vuur maar ondanks de vele bosbranden in Spanje is dat de afgelopen jaren toch flink minder geworden. Tel daar de betrokkenheid van de landelijke, regionale en landelijke politiek bij op en de bomen kunnen weer groeien dankzij wetten en preventie- en herbebossing campagnes.

Grootste bossen van Spanje

Hieronder een kort overzicht van de grootste bossen van Spanje, daar waar de meeste bomen te vinden zijn.

Selva de Irati - 24

Selva de Irati (Navarra)

La Selva de Irati y el Parque Natural de Urbasa y Andía zijn te vinden in de autonome regio Navarra waar een van de grootste bossen van Spanje te vinden is. De Selva de Irati is het op een na grootste en best bewaarde beukenbos van Europa, na het Zwarte Woud van Duitsland. Meer dan 17.000 hectare bomen en struiken doen dienst als de groene long van de regio Navarra en de Pyreneeën. Meer INFO.

Caminos de otoño - Autumn paths

Parque Natural de Montseny (Catalonië)

Dit is het oudste bos van de autonome regio Catalonië en is ook van de grootste bossen van Spanje. Het natuurpark Montseny in de provincie Barcelona heeft meer dan 30.130 hectare in een reservaat van beschermde biomassa waarin zich de drie typische plantengemeenschappen van Europese biomassa bevinden: de Middellandse Zee (steeneiken, kurkeiken en dennen), de Eurosiberische (Schotse dennen, beuken en sparren) en boreoalpine (alpenweide). Meer INFO.

Garrotxa I

Parque Natural de la Garrocha (Catalonië)

Dit bos is een uniek natuurgebied van meer dan 15.300 hectare en tevens het beste voorbeeld van vulkanisch landschap op het Spaanse vasteland. Het natuurpark Garrocha ligt in de provincie Gerona in de oostelijke Pyreneeën. Het herbergt 28 natuurreservaten en 1100 plantensoorten. 65% van het grondgebied wordt ingenomen door steeneiken, kurkeiken, eiken en beukenbossen. In deze natuurlijke omgeving leven meer dan 307 diersoorten. Meer INFO.

IMG_0291

Tierra de Pinares (Castilië en León)

De grootste bosmassa in Spanje is verdeeld over 35 gemeenten (tussen Burgos en Soria) en strekt zich uit over ongeveer 100.000 hectare. Het staat bekend als Tierra de Pinares. In deze omgeving zijn de beroemde Picos de Urbión te bewonderen in het Parque de la Laguna Negra en de Circos Glaciares de Urbión. Het dennenbos van Covaleda, dat ook in dit gebied ligt, is het grootste dennenbos van Europa. Meer INFO.

Ga naar de inhoud