Online verkopen van Mercadona met 190 procent gestegen in 2021

Online verkopen van Mercadona met 190 procent gestegen in 2021
Beeld: Mercadona.es

Online verkopen van Mercadona met 190 procent gestegen in 2021

VALENCIA – Voor veel Mercadona-klanten is de website om online, dus via internet, boodschappen te doen nog steeds oubollig en een ‘back to the nineties’ ervaring. Daarentegen zijn er ook veel klanten in met name diverse grote steden zoals Valencia, Madrid en Barcelona die het geluk hebben om hun online boodschappen te kunnen doen via de vernieuwde website en smartphone app. 

Ondanks dat Mercadona nog niet overal de vernieuwde ervaring aanbiedt blijft het de supermarkt die het meeste online verkoopt in Spanje. En die verkopen zijn in 2021 met 190% gestegen. Volgens de eigenaar van de Mercadona supermarktketen, Juan Roig, heeft het online boodschappen doen gezorgd voor een omzet van 510 miljoen euro. Dat is een boel geld maar het is slechts 2% van de 27,8 miljard euro die de keten aan omzet heeft gedraaid in 2021. In 2020 was dat percentage met 1,5% echter nog lager.

In 2018 startte Mercadona met de vernieuwde website en smartphone app die beiden moesten zorgen voor een nieuwe gebruikerservaring wat betreft de online verkopen. Maar het probleem daarbij is dat deze alleen via de speciaal opgezette distributiecentra (colmenas) worden geregeld, dus niet direct via de supermarkten.

In 2019 zorgde deze nieuwe klanten-ervaring voor een omzet van 46 miljoen euro gevolgd door 176 miljoen euro in 2020 en dus in 2021 iets meer dan 510 miljoen euro, een stijging van 190%. Daarom noemt Juan Roig zijn website een ‘virguería’ ofwel juweeltje. En dat is opvallend want in 2018, nog voor de start van de vernieuwde moderne website, noemde hij zijn website nog ‘una mierda’ ofwel shit!

Om van het idee van de ‘colmenas’ af te stappen, is Mercadona begonnen met een aantal proeven door in winkels in de provincies Castellón en Tarragona geen gebruik te maken van speciale (colmenas) distributiecentra maar door middel van het ‘picking’ systeem. Er wordt dus getest of het mogelijk is om de online bestellingen door de dichtstbijzijnde winkels in de winkels zelf te laten afhandelen wanneer de winkel is gesloten. Het gaat dan om winkels waar gemiddeld 25 tot 30 bestellingen per dag binnenkomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.