Spaanse regering start campagne om mensen op de fiets naar het werk te krijgen

Spaanse regering start campagne om mensen op de fiets naar het werk te krijgen
Beeld: Canva

Spaanse regering start campagne om mensen op de fiets naar het werk te krijgen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Transport is recent een campagne gestart om inwoners van Spanje aan te moedigen om op de fiets naar hun werkplek te gaan. De campagne heeft de hashtag #EfectoBicicletaAlTrabajo gekregen waarmee op de sociale netwerken veel aandacht aan het fietsen naar het werk wordt besteed.

‘En bici al trabajo’ ofwel op de fiets naar het werk, dat is de campagne die het Ministerio Transportes, Movilidad y Agenda Urbana is gestart lm de inwoners van Spanje niet alleen voor de sport en vrije tijd op de fiets te krijgen maar ook om naar de werkplek te rijden. Een van de slogans is ‘Porque ir en bici a trabajar no cuesta trabajo’ ofwel want het op de fiets naar het werk gaan kost geen werk, iets wat natuurlijk niet helemaal waar is als je in een bergachtig gebied woont.

De campagne lijkt dan ook meer gericht op de bewoners van de grote steden die in plaats van de auto op de fiets naar hun werkplek zouden kunnen gaan. Veel steden hebben een fietsverhuur systeem waarmee inwoners een fiets kunnen nemen bij een standplaats en achter kunnen laten bij een andere standplaats. 

Verder zijn er ook veel inwoners van Spanje die een fiets in bezit hebben, een aantal dat mede vanwege de corona-pandemie flink is gestegen. Uit de laatste cijfers van de Asociación de Marcas y Bicicletas de España (AMBE) over 2020 bleek dat er dat jaar meer dan 1,5 miljoen fietsen werden verkocht. Het overgrote merendeel daarvan waren mountain bikes gevolgd door kinderfietsen, elektrische fietsen, stadsfietsen en racefietsen.

In Spanje wordt de fiets over het algemeen echter nog steeds gezien als een als onderdeel van een sportactiviteit of vrije tijd en niet zozeer als vervoersmiddel om bijvoorbeeld naar de werkplek te rijden. Het zal nog een hele klus worden om die mentaliteit te veranderen maar wie weet lukt dat met de elektrische fietsen fo de fietsen met trapondersteuning.

Ga naar de inhoud