1.600+ evacués en 1.000+ hectare natuur verwoest bij eerste grote bosbrand in Spanje

1.600+ evacués en 1.000+ hectare natuur verwoest bij eerste grote bosbrand in Spanje
Beeld: Canva

1.600+ evacués en 1.000+ hectare natuur verwoest bij eerste grote bosbrand in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op donderdag is er een grote bosbrand genaamd uitgebroken in Villanueva de Viver, in de provincie Castellón in de Valencia regio. Rond het middaguur heeft de brand zich uitgebreid naar de provincie Teruel in Aragón en heeft al meer dan 1.000 hectare land verwoest. Meer dan 1.600 inwoners uit tien dorpen in Castellón en twee dorpen in Teruel zijn geëvacueerd. Overigens wordt in verschillende kranten ook geschreven dat het inmiddels om 2.000 hectare verwoeste natuur gaat.

De dorpen die geëvacueerd zijn in de Valencia regio zijn Fuente la Reina, Los Calpes, Los Cantos, La Monzona, La Puebla de Arenoso, Montanejos, La Alquería de Montanejos, La Artejuela, Montán en Arañuel. In Teruel zijn Olba en San Agustín getroffen. Donderdagavond laat zijn er bussen aangekomen in de laatste twee geëvacueerde dorpen in Castellón, Montán en Arañuel. Eén van de bussen zal de bewoners van het verzorgingstehuis in Montán vervoeren. Het Rode Kruis (Cruz Roja) heeft ook een opvangcentrum in de stad Onda opgezet om de geëvacueerden uit Arañuel op te vangen.

Het gebrek aan regenval deze winter in de Valencia regio en provincie Teruel en de overvloed aan brandbaar materiaal, zoals boomstammen, takken en droog gras in de bossen, hebben bijgedragen aan de snelle verspreiding van het vuur. “De afgelopen maanden zijn erg droog geweest, er viel geen regen en helaas is er nu veel brandbaar materiaal dat gemakkelijk kan ontvlammen. Dit leidt tot een explosieve, gewelddadige verspreiding van het vuur met een zeer hoge snelheid” volgens de directeur-generaal van Binnenlandse Zaken van de Valenciaanse regionale overheid.

Als de weersomstandigheden het toelaten, zullen ongeveer 430 grondtroepen om op vrijdag naar stabilisatie van het vuur te werken. De regionale premier van de Valencia regio, Ximo Puig, heeft bevestigd dat er vrijdagochtend 18 luchtsteunen zijn ingezet. Men heeft ook om hulp gevraagd van de ‘Unidad Militar de Emergencias’ (UME), die 74 militairen, 19 voertuigen, 12 brandweerwagens en 4 waterwagens heeft gemobiliseerd.

Aan de andere kant heeft de regionale overheid van Aragón drie lichte helikopters, vier helitransport ploegen, drie brandweerwagens, bulldozers, vijf grondploegen, een geavanceerd commandocentrum en drie GADEX-technici van het ‘Operativo de Prevención y Extinción de Incendios’ (Infoar) gestuurd. Ook heeft de provinciale raad van Teruel zes brandweerwagens, een waterwagen en twee lichte voertuigen beschikbaar gesteld.

Ga naar de inhoud