Regionale overheid Catalonië wil Vueling beboeten voor verplichte make-up en hakken bij stewardessen

Regionale overheid Catalonië wil Vueling beboeten voor verplichte make-up en hakken bij stewardessen
Beeld: Vueling / web

Regionale overheid Catalonië wil Vueling beboeten voor verplichte make-up en hakken bij stewardessen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een inspectie van het ministerie voor werk en bedrijf in Catalonië heeft een voorstel gedaan om de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling te beboeten met 30.000 euro. Dit is omdat make-up en het dragen van hakken tussen de 5 en 9 centimeter verplicht zijn voor de stewardessen van het bedrijf. Dat is een nieuwe tegenslag voor het bedrijf dat ook al uitgesloten werd van de reisbureaus van de branchevereniging Acave voor het verhogen van hun prijzen door indirecte kanalen. 

De krant ‘El Periódico’ heeft op donderdag bevestigd dat de boete werd voorgesteld op basis van genderdiscriminatie, omdat er geen gelijksoortige regels gelden voor het mannelijke personeel. De boete is de eerste in zijn soort, omdat er esthetische verwachtingen zijn voor de vrouwelijke medewerkers die niet voor de mannelijke medewerkers gelden. 

Stavla, de vakbond voor cabinepersoneel, diende een klacht in bij de Catalaanse overheid en deze gaf de vakbond gelijk. Ze beschouwen de situatie zelfs als een ‘zeer ernstig’ delict, omdat de fundamentele rechten van de vrouwelijke werknemers geschonden worden. 

De afdeling van Werk heeft bevestigd dat het voorstel van de sanctie al is medegedeeld aan de vakbond en aan de luchtvaartmaatschappij. Vueling is volgens bronnen op dit moment aan het onderzoeken of ze de beslissing moeten aanvechten. Volgens het bedrijf is het voorstel van de sanctie nog niet bevestigd. 

Vueling laat ook weten dat de klacht komt uit april 2022 en dat enkele van de vereisten al veranderd zijn. De maatschappij legt uit dat ze sinds een jaar ook met mannelijk cabinepersoneel werkt en dat de regel voor make-up al aan het begin van 2023 afgeschaft werd. 

Een ander argument van het bedrijf is dat deze regels wel in de voorschriften staan van een ‘stijlgids’, maar dat er nog nooit iemand is bestraft voor het niet dragen van make-up. Over het dragen van hakken zeggen ze dat het cabinepersoneel hakken kan kiezen vanaf een hoogte van drie centimeter. Daarnaast is ook de keuze tussen rok of broek mogelijk.

Ga naar de inhoud