Drie aardbevingen waarvan een met een kracht van 3,1 gevoeld in de provincie Alicante

Drie aardbevingen waarvan een met een kracht van 3,1 gevoeld in de provincie Alicante
Beeld: 123rf

Drie aardbevingen waarvan een met een kracht van 3,1 gevoeld in de provincie Alicante

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op donderdag 23 maart rond 23.48 uur, is er een aardbeving van 3,1 op de schaal van Richter geregistreerd nabij Alicante, volgens gegevens verzameld door het Nationaal Geografisch Instituut (IGN). De provincie Alicante schudde door de aardbeving, waarvan het epicentrum op slechts 13 kilometer van Guardamar del Segura lag en zich in zee bevond, voor de kust van de provincie. 

In feite gaat het dus om een onderzeese beving of zeebeving met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. De intensiteit van de aardbeving was zeer laag, waardoor deze alleen voelbaar was in de gemeenten Torrevieja, Santa Pola en Rojales, in de regio Vega Baja del Segura. Volgens de lokale pers, zoals de Diario de Alicante, voelden de bewoners van deze regio de trilling slechts ‘minder dan een minuut’, hoewel ze aangeven dat het wel sterk genoeg was om op te merken. 

Er vond donderdagochtend rond 9 uur ook een aardbeving plaats in het gebied, met een kracht van 2,3 op de schaal van Richter. Deze werd gevolgd door een aardbeving van 1,5 op de schaal van Richter rond 22.48 uur waarna de 3,1 op de schaal van Richter beving plaatsvond. In alle drie de gevallen ging het om onderzeese bevingen of zeebevingen die slechts beperkt voelbaar waren.

aardbevingen
Beeld: IGN / web (screenshot)

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens, maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt, maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud