Het is ook in Spanje weer zomertijd met de klok één uur vooruit

Oeps ... foto ontbreekt!

Het is ook in Spanje weer zomertijd met de klok één uur vooruit

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Deze zaterdag- op zondagnacht om 02.00 uur zal de klok één uur vooruit worden gezet naar 03.00 uur en dus zullen we een uur minder slapen. Zondag zal dus een dag zijn met maar 23 uur. Heel Europa zal de klok een uur vooruit zetten en in totaal zullen de inwoners van 75 landen minder slapen in de nacht van zaterdag op zondag, het laatste weekend van maart.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men op deze manier zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Hoe dan ook, de zomertijd gaat zondag 26 maart (2023) om 2.00 uur weer in en zal op zondag 30 oktober (2023) om 3.00 uur weer eindigen met de start van de wintertijd.

Afschaffing

In 2019 werd een Europese enquête gehouden waarin het overgrote merendeel vóór afschaffing van de zomertijdregeling koos. Maar er werd door het Europees Parlement toen nog geen beslissing genomen, iets wat zou moeten gebeuren in 2021. Maar de pandemie heeft ervoor gezorgd dat niemand meer praat over die afschaffing. Sterker nog, de Spaanse regering heeft recent nog in de Staatscourant BOE de zomertijdregeling-data gemeld tot en met 2026, zoals we HIER schrijven.

Oorsprong

De meeste wetenschappers zijn het echter eens dat de oorsprong van de zomertijd afkomstig is van een brief van Benjamin Franklin die hij in 1784 naar de krant Journal de Paris schreef. Later werd deze brief als grap betiteld want hij wilde alleen maar dat de Fransen eerder opstonden. De meest aangenomen theorie is echter dat de uursverandering is begonnen tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig toen er vele energiezuinige maatregelen bedacht werden.

Ga naar de inhoud