Spanje wil de tapas op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje wil de tapas op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de Real Academia de Gastronomia ligt dan moeten de tapas ook op de immateriële werelderfgoed lijst van Unesco komen te staan. Daarom heeft deze organisatie aan Unesco gevraagd om tapas op te nemen en naast het middellandse zee dieet te plaatsen.

Volgens de president van de Koninklijke Academie voor Gastronomie zijn tapas een model van voedsel en is het een essentieel onderdeel van de Spaanse cultuur. President Rafael Ansón zei in een radio-interview dat hij al contact heeft gehad met Unesco en die onderzoeken het op dit moment.

Het woord tapas komt van het Spaanse “tapar” wat zoveel betekent als afdekken of deksel. Vroeger bedekte men de glazen sherry en wijn met een bordje om zo te voorkomen dat er vliegen in het glas terecht kwamen. Al snel werden er wat olijven of noten op de bordjes gelegd wat uiteindelijk uitgroeide tot de hedendaagse tapas. Nu zijn er duizenden verschillende soorten tapas gerechten en daarnaast ook nog eens de pinchos of pinxos waarbij er iets lekkers op een broodje ligt en al lang niet meer op een bordje op een glas.

Unesco heeft nu al veel Spaanse gewoontes op de lijst van immateriële erfgoed staan zoals de flamenco, de castells (Catalaanse menselijke torens) en het middellandse zee dieet. Daar zouden dus in de toekomst ook de tapas bij moeten komen. Wat vinden jullie?

Ga naar de inhoud