skip to Main Content
Spanje wil de tapas op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed

Spanje wil de tapas op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

tapas1aMADRID – Als het aan de Real Academia de Gastronomia ligt dan moeten de tapas ook op de immateriële werelderfgoed lijst van Unesco komen te staan. Daarom heeft deze organisatie aan Unesco gevraagd om tapas op te nemen en naast het middellandse zee dieet te plaatsen.

Volgens de president van de Koninklijke Academie voor Gastronomie zijn tapas een model van voedsel en is het een essentieel onderdeel van de Spaanse cultuur. President Rafael Ansón zei in een radio-interview dat hij al contact heeft gehad met Unesco en die onderzoeken het op dit moment.

Het woord tapas komt van het Spaanse “tapar” wat zoveel betekent als afdekken of deksel. Vroeger bedekte men de glazen sherry en wijn met een bordje om zo te voorkomen dat er vliegen in het glas terecht kwamen. Al snel werden er wat olijven of noten op de bordjes gelegd wat uiteindelijk uitgroeide tot de hedendaagse tapas. Nu zijn er duizenden verschillende soorten tapas gerechten en daarnaast ook nog eens de pinchos of pinxos waarbij er iets lekkers op een broodje ligt en al lang niet meer op een bordje op een glas.

Unesco heeft nu al veel Spaanse gewoontes op de lijst van immateriële erfgoed staan zoals de flamenco, de castells (Catalaanse menselijke torens) en het middellandse zee dieet. Daar zouden dus in de toekomst ook de tapas bij moeten komen. Wat vinden jullie?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Als de tapas op de lijst moet komen dan weet ik er nog wel tientallen, ik zal er een paar noemen de patat met mayonaise voor België. De Hollandse nieuwe (haring), erwtensoep en de rookworst van de Hema voor Nederland enz.

  1. Overschot van gelijk, beste Jacob.
   Laten we het toch ‘Belgisch’ houden: ‘t niet ‘patat met mayonaise’ maar ‘friet met mayonaise’, toch?
   Verder voor Vlaanderen: stoofvlees met frieten… moet er zéker bij.
   ‘k Vind dat Spanje toch een beetje overdrijft in deze; straks vragen de Spanjaarden nog om “olé” ook als Unesco werelderfgoed te erkennen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken