Catalaanse Generalitat wil 1 miljard euro ophalen met eigen tolvignet

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse Generalitat wil 1 miljard euro ophalen met eigen tolvignet

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Er werd begin vorig jaar al over gesproken en ook nu worden de plannen om een tolvignet in te voeren weer op tafel gelegd. Met een tolvignet, wat verplicht zal zijn voor alle gemotoriseerde voertuigen die gebruik mogen maken van de tolwegen, zullen de tolpoorten in Catalonië verdwijnen. Voorlopig zijn het plannen die bedacht zijn naar voorbeeld van Oostenrijk en Portugal die nog goedgekeurd moeten worden door het Spaanse ministerie van ontwikkeling.

Als het aan de regionale autoriteiten (Generalitat) van de Autonome deelstaat Catalonië ligt dient eenieder die in de toekomst gebruik maakt van de tolwegen in Catalonië een speciaal tolvignet (viñeta) aan te schaffen. Op zich is het gebruik van een vignet niets nieuws en wordt dit al jaren gebruikt in andere landen zoals Oostenrijk en Portugal maar voor Spanje zou het wel iets nieuws zijn. Het vreemde is dan natuurlijk weer dat dit alleen zou gelden voor de regio Catalonië en dus niet voor andere autonome deelstaten zoals de Comunidad Valenciana, Aragón, Navarra of het Baskenland om er maar een paar te noemen die liggen aan de Franse grens.

Voor iedereen

Deze tolvignetten zouden tussen de 60 en 80 euro (+ IVA/btw) per jaar moeten gaan kosten, een bedrag waar men nog over moet discussiëren. Als voorbeeld wordt Oostenrijk genoemd waar men een jaarlijks bedrag van 87,30 euro betaald voor een jaar, 26,20 euro voor 2 maanden en 9 euro voor 10 dagen. Het voordeel is dan wel voor de weggebruikers dat de tolpoorten verdwijnen en men dus makkelijker en zonder oponthoud snelwegen in Catalonië kan gebruiken.

Het nadeel is dat dit zal gelden voor alle voertuigen (auto’s, vrachtwagens, campers, bestelbussen, bussen, motoren) die geregistreerd staan in Catalonië en dus ook zou gelden voor degene die nu nooit gebruik maakt van tolwegen maar daar dan in de toekomst dus wel voor zou moeten betalen. Om klachten daarover te verminderen heeft men echter wel bedacht dat automobilisten die minder dan 3.000 km per jaar op de tolwegen rijden en geregistreerd zijn door de camera’s, het betaalde bedrag terugkrijgen.

Snelwegbeheer

Men komt in Catalonië met dit nieuwe systeem op de proppen omdat de komende jaren de beheersovereenkomsten zullen verdwijnen of komen te vervallen op bepaalde wegen zoals de AP-7 tussen Tarragona en de grens met Valencia in 2019 (iets wat wellicht verlengd wordt), de AP-7 tussen de grensovergang La Jonquera in Girona en Tarragona in 2021 of de AP-2 en de C-32 in Maresme.

Met de opbrengsten uit de tolvignetten zullen de tolwegen onderhouden kunnen worden met als voordeel dat de tolpoorten in heel Catalonië zullen verdwijnen maar met als nadeel dat deze tolvignetten verplicht zullen zijn voor alle voertuigen die geregistreerd staan in Catalonië (op enkele uitzonderingen na).

Vakantiegangers en vrachtverkeer

Ook buitenlanders die gebruik maken van de huidige tolwegen in Catalonië zouden een tolvignet moeten aanschaffen aangezien er geen andere mogelijkheid is om te betalen voor het gebruik van de tolwegen. Dat geldt dus voor alle auto- motorrijders en ook het professioneel transport die over de Catalaanse snelwegen zullen rijden, ook als je op weg bent naar het zuiden van Spanje zoals de provincies Valencia, Alicante, Murcia, Almería en Málaga om er maar een paar te noemen.

Vorig jaar werd er geschreven dat er voor passanten, dus degene die slechts voor een of meerdere dagen/weken gebruik maken van de Catalaanse snelwegen, speciale dag, week en maandkaarten komen die uiteraard goedkoper zullen zijn, net zoals in Oostenrijk en Portugal. Deze zouden dan te koop zijn bij de eerste tank/servicestations die men tegenkomt als men Catalonië binnenrijdt of via de speciale mobiele applicatie die men wil lanceren. Hoe de controle verder moet verlopen is niet helemaal zeker maar volgens experts is het technisch allemaal wel mogelijk.

Plannen

In een document van de Generalitat is volgens de krant La Vanguardia te lezen dat men in de periode 2019-2021 per jaar 930 miljoen euro zal ophalen door middel van de tolvignetten. Gedurende deze jaren hebben de AP-7 en AP-2 net zoals de C-32 en C-33 nog beheerders maar vanaf 2022 zijn die contracten voorbij waarna de inkomsten met de tolvignetten oplopen naar 1,1 miljard euro. 29% van die inkomsten is afkomstig van niet-inwoners van Catalonië zoals automobilisten uit andere deelstaten, vakantiegangers, passanten en nationaal en internationaal vrachtverkeer. De Generalitat zegt echter dat er jaarlijks 700 miljoen euro bespaard wordt door de invoering van tolvignetten.

Ga naar de inhoud