skip to Main Content
Catalaanse Generalitat wil 1 miljard euro ophalen met eigen tolvignet
123RF

Catalaanse Generalitat wil 1 miljard euro ophalen met eigen tolvignet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

123RF

BARCELONA – Er werd begin vorig jaar al over gesproken en ook nu worden de plannen om een tolvignet in te voeren weer op tafel gelegd. Met een tolvignet, wat verplicht zal zijn voor alle gemotoriseerde voertuigen die gebruik mogen maken van de tolwegen, zullen de tolpoorten in Catalonië verdwijnen. Voorlopig zijn het plannen die bedacht zijn naar voorbeeld van Oostenrijk en Portugal die nog goedgekeurd moeten worden door het Spaanse ministerie van ontwikkeling.

Als het aan de regionale autoriteiten (Generalitat) van de Autonome deelstaat Catalonië ligt dient eenieder die in de toekomst gebruik maakt van de tolwegen in Catalonië een speciaal tolvignet (viñeta) aan te schaffen. Op zich is het gebruik van een vignet niets nieuws en wordt dit al jaren gebruikt in andere landen zoals Oostenrijk en Portugal maar voor Spanje zou het wel iets nieuws zijn. Het vreemde is dan natuurlijk weer dat dit alleen zou gelden voor de regio Catalonië en dus niet voor andere autonome deelstaten zoals de Comunidad Valenciana, Aragón, Navarra of het Baskenland om er maar een paar te noemen die liggen aan de Franse grens.

Voor iedereen

Deze tolvignetten zouden tussen de 60 en 80 euro (+ IVA/btw) per jaar moeten gaan kosten, een bedrag waar men nog over moet discussiëren. Als voorbeeld wordt Oostenrijk genoemd waar men een jaarlijks bedrag van 87,30 euro betaald voor een jaar, 26,20 euro voor 2 maanden en 9 euro voor 10 dagen. Het voordeel is dan wel voor de weggebruikers dat de tolpoorten verdwijnen en men dus makkelijker en zonder oponthoud snelwegen in Catalonië kan gebruiken.

Het nadeel is dat dit zal gelden voor alle voertuigen (auto’s, vrachtwagens, campers, bestelbussen, bussen, motoren) die geregistreerd staan in Catalonië en dus ook zou gelden voor degene die nu nooit gebruik maakt van tolwegen maar daar dan in de toekomst dus wel voor zou moeten betalen. Om klachten daarover te verminderen heeft men echter wel bedacht dat automobilisten die minder dan 3.000 km per jaar op de tolwegen rijden en geregistreerd zijn door de camera’s, het betaalde bedrag terugkrijgen.

Snelwegbeheer

Men komt in Catalonië met dit nieuwe systeem op de proppen omdat de komende jaren de beheersovereenkomsten zullen verdwijnen of komen te vervallen op bepaalde wegen zoals de AP-7 tussen Tarragona en de grens met Valencia in 2019 (iets wat wellicht verlengd wordt), de AP-7 tussen de grensovergang La Jonquera in Girona en Tarragona in 2021 of de AP-2 en de C-32 in Maresme.

Met de opbrengsten uit de tolvignetten zullen de tolwegen onderhouden kunnen worden met als voordeel dat de tolpoorten in heel Catalonië zullen verdwijnen maar met als nadeel dat deze tolvignetten verplicht zullen zijn voor alle voertuigen die geregistreerd staan in Catalonië (op enkele uitzonderingen na).

Vakantiegangers en vrachtverkeer

Ook buitenlanders die gebruik maken van de huidige tolwegen in Catalonië zouden een tolvignet moeten aanschaffen aangezien er geen andere mogelijkheid is om te betalen voor het gebruik van de tolwegen. Dat geldt dus voor alle auto- motorrijders en ook het professioneel transport die over de Catalaanse snelwegen zullen rijden, ook als je op weg bent naar het zuiden van Spanje zoals de provincies Valencia, Alicante, Murcia, Almería en Málaga om er maar een paar te noemen.

Vorig jaar werd er geschreven dat er voor passanten, dus degene die slechts voor een of meerdere dagen/weken gebruik maken van de Catalaanse snelwegen, speciale dag, week en maandkaarten komen die uiteraard goedkoper zullen zijn, net zoals in Oostenrijk en Portugal. Deze zouden dan te koop zijn bij de eerste tank/servicestations die men tegenkomt als men Catalonië binnenrijdt of via de speciale mobiele applicatie die men wil lanceren. Hoe de controle verder moet verlopen is niet helemaal zeker maar volgens experts is het technisch allemaal wel mogelijk.

Plannen

In een document van de Generalitat is volgens de krant La Vanguardia te lezen dat men in de periode 2019-2021 per jaar 930 miljoen euro zal ophalen door middel van de tolvignetten. Gedurende deze jaren hebben de AP-7 en AP-2 net zoals de C-32 en C-33 nog beheerders maar vanaf 2022 zijn die contracten voorbij waarna de inkomsten met de tolvignetten oplopen naar 1,1 miljard euro. 29% van die inkomsten is afkomstig van niet-inwoners van Catalonië zoals automobilisten uit andere deelstaten, vakantiegangers, passanten en nationaal en internationaal vrachtverkeer. De Generalitat zegt echter dat er jaarlijks 700 miljoen euro bespaard wordt door de invoering van tolvignetten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Tol of vignet vind ik altijd beter dan het absurde systeem van wegenbelasting in Nederland.
  Naar mijn mening zou diegene die de autobaan benut ervoor moeten betalen…….in Nederland moet de arme opa die slechts 2000 km per jaar rijdt om zijn boodschappen te doen hetzelfde aan wegenbelasting betalen als de area manager die 65000 km/jaar over de NL autobanen scheurt. Dat klopt niet. Of misschien de benzineprijs verhogen met een % wegenbelasting, dan profiteert de NL staatskas ook van buitenlanders.
  Tenslotte betaal je als Belg en Nederlander toch ook tol/vignet in andere EU-landen ?….

  1. Piet man, je hebt enorm gelijk.
   Maar ik ga dat niet te hard zeggen, want het schijnt nu echt zo te zijn dat als je dat hier zegt, dat je reactie dan eraf vliegt.

   Ik wens je alle geluk en het beste Piet, maar kijk uit wat je zegt.
   Het is hier lang zeer leuk geweest, maar als men alleen maar een worstje van de eenheid wil hier, tja, dan is het toch zo gek niet dat de redactie Catalaans is gebleken.
   Doe je mee, dan is het leuk, geef te tegengas, dan moet je oprotten….

 2. En wat als men in een andere deelstaat woont en ook minder dan 3000 km rijdt over de tolweg betalen ze dat dan ook terug of is dit enkel voor de Catalanen??????

 3. Ik zou heel voorzichtig zijn met de nieuws over de Catalaanse regering. Wat brengt vrede en wat brengt negatieve reacties?
  Wie heeft wat aan negatieve reacties tegen de Catalanen?
  Ik zou echt gaan onderzoeken onafhankelijk van partijen over het geld van de snelwegen in Catalonie. De geschiedenis er van.
  Bedankt voor het luisteren

 4. Zichtbaarheid door de voorruit wordt problematisch met ieder land en deelregio zijn eigen vignet. Zal weer een algehele chaos zijn bij binnenkomen Spanje. Zijn er daarom zo’n grote werkzaamheden die eindigen in 2020?!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken