skip to Main Content
De meeste katholieken in Spanje steunen een regulering van euthanasie
123RF

De meeste katholieken in Spanje steunen een regulering van euthanasie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

123RF

MADRID – Om de steun voor euthanasie en medische geassisteerde zelfmoord in Spanje te meten, hebben onderzoekers gegevens van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) ofwel Sociologisch Onderzoekscentrum geanalyseerd. Beide opties hebben een belangrijke steun van de Spaanse bevolking. De wijdverspreide steun voor de regulering van euthanasie valt op, zelfs bij personen die zichzelf als katholiek beschouwen.

Medisch geassisteerde zelfmoord en euthanasie worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse strafwetboek. Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot nu toe in het Spaanse parlement steeds uitgesteld. Bij de Spaanse bevolking is echter een grote steun gemerkt voor de twee huidige ongeoorloofde praktijken tot het gecontroleerd medisch beëindigen van een leven. Voorlopig lijkt het er echter op dat de politiek nog niet verder wil discussiëren over euthanasie en medisch geassisteerde zelfmoord, twee mogelijkheden die niet goed vallen bij de conservatieve Partido Popular (PP).

Een ding is echter wat de politici van het gecontroleerd beëindigen van een leven vinden en een ander hoe de bevolking erover denkt. Daarom zijn onderzoekers dit nagegaan waarbij geconcludeerd werd dat een groot deel van de bevolking voorstander is en dat zelfs de katholieken euthanasie en medisch geassisteerde zelfmoord in bepaalde gevallen goedkeuren.

Onder de niet-religieuze bevolking in Spanje steunt 82,9% in bepaalde gevallen euthanasie en medisch geassisteerde zelfmoord terwijl dat percentage bij de personen die zichzelf als katholiek beschouwen is geëindigd op 52,2% als voorstanders. Alleen de oudere katholieken die veelal centrum, centrum-rechts of rechts denken zijn fel tegen. De meeste steun bij volwassenen is voor euthanasie en minder voor medisch geassisteerde zelfmoord omdat bij deze laatste mogelijkheid er meer twijfels zijn over het hoe en wat van het uitvoeren daarvan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. @Juan74: ik lees hier drie reacties van jou. Waren er nog andere geplaatst?
  Verder: ik vind dat het leven dat aan mij is gegeven is dan ook van mij en van niemand anders, zeer zeker niet van een regering die zich zelfs daar in wil moeien.
  Mijn schoonbroer is 20j geleden uit het leven gestapt en vorig jaar een vriendin. Beide hebben dezelfde methode gebruikt (volgens de politie een zachte, pijnloze dood): darm vd uitlaat vd auto via raampje naar binnen……

 2. Iemand die zelfmoord pleegt doet dat ook zelfstandig en vrijwillig toch?
  In Nederland weet ik dat Euthanasie door een arts onder strikte regels zou moeten gebeuren, de praktijk is alleen echter dat die regels door veel artsen nog wel eens worden verbogen.
  Dat is strafbaar, maar over het algemeen worden er maar weinig artsen echt voor vervolgd.
  Dus tja, hoe ver moet je gaan als mens tegenwoordig….
  Hoe dunner de regels, hoe makkelijker om er net even naast te stappen.

  Ik bezie mijzelf als neutraal in dit onderwerp overigens….kan me voorstellen dat men ondragelijk lijdt, maar er gaan nu ook stemmen op dat men zelf kan bepalen eruit te stappen en dat een arts dat dan maar heeft te doen….tja, dan is de grens dus ineens heel dun.
  Wat voor de ene ¨een voltooid leven is¨ zoals in NL de D66 het noemt, is voor de ander wellicht nog een heel waardevol leven, dus dan leg je alles in de hand van de mens zelf…

  En wat dan, als een arts dan zegt…¨sorry ik doe het niet¨ gaat zo iemand dan over tot zelfmoord?? En ja ja, iedereen zal er wel over vallen, maar volgens mij wordt er wel nu heel erg simpel over gedacht…en geloof me, als je aan het bed hebt gestaan van een 2-jarig kindje dat inderdaad ondragelijk aan het lijden was, dan heb je die keuze al eens gemaakt! Dus kom me daar niet mee aan AUB!

 3. De grote meerderheid van de bevolking is vóór een regulering van “euthanasie en medisch geassisteerde zelfmoord, twee mogelijkheden die niet goed vallen bij de conservatieve (eufemisme) Partido Popular (PP)”, waardoor het onderwerp dus onbespreekbaar wordt.
  Democratie op zijn Spaans !

  1. Goed gedaan redactie….Miel zijn reactie laten staan…de mijne weghalen.
   Democratie zegt hij toch??
   Hij begint gelijk te krijgen…jullie doen daar niet aan mee.
   De dag dat ik nog Miel gelijk ga geven zeg, is nu daar.

 4. De juiste woorden zijn met behulp van een arts euthanasie, zonder arts is het zelfeuthanasie.

 5. Hoe dan? Je wilt natuurlijk wel dat het meteen lukt, en als het kan, inderdaad zonder pijn. Als het half lukt, dat lijkt me het ergste wat er bestaat, maar blijkbaar zijn er mensen die het precies weten?

 6. Misschien kan dat begrip “zelfmoord” nu eens vervangen worden door “zelfdoding” of synoniem daarvan? Je kunt op je eigen lichaam geen misdrijf plegen. Het lijkt in Spanje wel de autoritaire maatschappij van DDR66 met hun donorwet. Tijd voor verandering, wellicht met Ciudadanos straks als grootste partij. Je eigen lichaam is je onvervreemdbaar bezit.

  1. Helemaal mee eens.
   Je kunt je zelf niet vermoorden!!!!
   Klinkt ook een stuk respectvoller om de juiste woorden te kiezen en zonder oordeel te vellen

 7. Euthanasie is geen moord en ook geen zelfmoord……
  Dat is in het verband van het artikel vrijwillige levensbeëindiging.

 8. Ik vind als het niet meer te genezen valt? of je geen chemo en bestralingen meer wil?
  men je laat beslissen over euthanasie, waardig sterven!
  Dat zou ikzelf wel doen en m·n man ook! als ze dat weigeren? zijn er nog andere middelen om een einde te maken aan je leven!

   1. Vlaming
    24/04/2018 om 18:17
    Ik weet dat niet ,maar wil heeel graag weten ,hoe dan

    1. In NL is er een stichting voor….die mensen aan een middel wilde helpen waar dat mee kon. De verspreiding van dat middel is nu vanwege juridische redenen uitgesteld of helemaal afgeschaft zover ik heb begrepen.
     Maar Google een beetje en je kan het vast terugvinden….
     Dat middel overigens was toch niet zo humaan als men iedereen wilde laten geloven, maar dat even terzijde….

     Als mensen een einde aan hun leven willen maken, moeten ze dat zelf weten, ik hoop alleen maar dat ze dat doen zonder een andere er mee op te zadelen, dus mensen die voor de trein springen of van de flat….daar tref je anderen mee.
     Mensen die het doen in hun eigen huis, en bed, zonder dat ze een ander met gruwelijke beelden opzadelen, ga je gang zou ik zeggen.
     Als je eenmaal het gedaan hebt, wat kan de politiek er dan nog aan doen??

   2. Hey Vlaming….ik hoop dat het je goed gaat man.

    Maar ze beginnen mijn reacties hier nu ook weg te halen of deels weg te halen, dat moeten ze zelf weten, maar dan ga ik ook mijn conclusies trekken.

    Leuke site, maar ze willen de mensen die anders denken toch wel heel graag weg hebben hier…ik zal wel zorgen dat ik je vind Vlaming, want jij verdient de steun voor je als persoon en voor je gezondheid.

    1. Dankjewel Juan. Ja we hebben elkaar wel goed gevonden hier op de site he haha. Ik moet bekennen dat ik toch uitkeek naar jouw reacties. Steeds to the point. Dus hou nog even vol.
     Tja de redactie kán naar willekeur reacties verwijderen en jammer genoeg steeds zonder verduidelijking. Ze kan toch kennis geven met kernwoorden zoals bvb: “belediging” , “ongepast” , “racistisch” , …. dan weet men tenminste waarom. Wellicht doen ze dat niet uit vrees voor een eindeloze discussie?

     1. Vlaming,
      Ik zal wel zorgen dat we in contact blijven man….
      Dat der Miel ons zal missen?
      Wie is ons?
      Ik ga weg hier en ik spreek echt niet in majesteit meervoud volgens mij, maar dat Miel me zo aanspreekt vind ik dan wel tof van hem hahahaha.

      Er komt binnenkort wel een berichtje Vlaming dat je zal herkennen. Dan spreken we wel af, ik denk dat ik je zeker in Spanje wel kan helpen met gezondheidsklachten….er zitten echt hele goede artsen en klinieken hier, die niet voor iedereen toegankelijk zijn, maar we helpen je daar wel in….

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken