Aantal renting voertuigen gestegen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Aantal renting voertuigen gestegen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal voertuigen dat gebruikt wordt voor de verhuur via renting is in Spanje in het eerste trimester van 2019 met 6,86% gestegen ten opzichte dezelfde periode in 2018. Het totaal aantal renting voertuigen in Spanje is gestegen naar 646.159, een 13,84% meer dan in het eerste trimester in 2018.

De Asociación Española de Renting de Vehículos heeft de gegevens bekend gemaakt over de situatie van het renting van voertuigen in Spanje. De afgelopen 12 maanden is het aantal voertuigen dat voor renting gebruikt wordt met 78.572 gestegen van 567.587 in 2018 naar 646.159 voertuigen in het eerste trimester van dit jaar.

Daar waar in het begin hoofdzakelijk alleen bedrijven voertuigen huurden via het renting systeem, is er nu ook een tendens merkbaar dat meer zelfstandige ondernemers en particulieren auto’s huren via renting. Veel autofabrikanten bieden allerlei manieren van renting en leasing aan tegenwoordig.

Bedrijven en particulieren

Van het totaal aantal verhuurde auto’s (646.159) is het merendeel gehuurd door bedrijven waarbij dit 130.765 voertuigen zijn bij bedrijven met 1 tot 4 voertuigen, 113.163 bij bedrijven met 5 tot 24 voertuigen en 341.948 bij grote bedrijven met meer dan 24 voertuigen.

Bij zelfstandige ondernemers en particulieren is het aantal renting voertuigen flink gestegen in 12 maanden tijd van 36.861 eind maart 2018 naar 60.283 eind maart 2019, 23.422 voertuigen meer wat de grootste stijging is.

Merken

De populairste merken bij de renting in Spanje zijn de Renault Kangoo, Seat León, Volkswagen Golf, Nissan Qashqai, Volkswagen Polo, Renault Clio, Ford Kuga, Peugeot 3008, Citroën Berlingo en de Ford Transit.

Type brandstof

Per type brandstof waren 52,32% van de registraties dieselvoertuigen (39.165 eenheden), 38,52% benzine (28.829), 4,77% non-plug-in benzine hybriden (3.565), 1,31% LPG (GLP) modellen (984) en 1,11% plug-in benzine hybride modellen (831).

De Spaanse vereniging renting van voertuigen (AER) heeft erop gewezen dat het gewicht van diesel op het totaal van registraties de afgelopen 12 maanden met 8,95% is gedaald terwijl dat van benzine met 3,8% is gestegen. Het aantal hybriden voertuigen is 2,47%, gevolgd door 1,33% elektrisch en 1,02% gas.

De bedrijfssectoren die de meeste diensten van renting bedrijven hebben gebruikt zijn de chemische en farmaceutische industrie, de groothandel, transport, opslag en communicatie, de voedingsindustrie, dranken en tabak en elektriciteit, gas en waterbedrijven.

Verschillen renting en leasing

Er wordt in het oorspronkelijke artikel met name geschreven over de ‘renting’ van voertuigen omdat het hier om gegevens gaat van de Asociación Española de Renting de Vehículos. Er is echter ook nog de mogelijkheid om een auto te huren via ‘leasing’ maar wat is nu eigenlijk het verschil.

Renting

Bij renting huurt men een voertuig voor een bepaalde periode maar is men na die periode niet de eigenaar van het voertuig (al is dat tegenwoordig ook mogelijk bij sommige bedrijven). Het voertuig blijft gedurende de huurperiode eigendom van het verhuurbedrijf. Renting is mogelijk voor zowel zelfstandigen en bedrijven alsook particulieren.

Bij renting betaalt de huurder van een voertuig een bepaalde maandelijkse bijdrage waarvan de hoogte afhangt van het type voertuig en het aantal kilometers op jaarbasis en in sommige gevallen een borgsom. Bij dat bedrag zijn alle kosten (o.a verzekering, belastingen, onderhoud) inbegrepen maar brandstof, tol en bekeuringen uiteraard niet.

Over het algemeen zijn de maandelijkse kosten via renting hoger dan bij leasing. De duur van een rentingcontract ligt normaal tussen de een en vijf jaar waarna men meestal overstapt op een nieuwer model voertuig.

Leasing

Leasing kan gezien worden als een vorm van financiering van een voertuig. Men huurt een auto voor lange termijn waarbij er op het einde de mogelijkheid is om het voertuig tegen een van te voren afgesproken bedrag te kopen. Dat is niet verplicht maar wel mogelijk, iets dat bij renting niet zo normaal is.

Leasing is meer voor bedrijven en zelfstandigen en minder voor particulieren geschikt. Dat heeft onder andere te maken met de fiscale voordelen van leasing van een bedrijfsvoertuig. De duur van leasing is volgens de Spaanse wet tussen de twee en zes jaar.

Na afloop van het contract kan de gebruiker kiezen om het voertuig voor de vooraf afgesproken bedrag te kopen of het contract voor hetzelfde voertuig te verlengen of over te stappen naar een ander nieuwer voertuig.

Omdat leasing meer een vorm van financiering is zijn de extra kosten van verzekering, belastingen en onderhoud niet inclusief in de maandelijkse bijdrage (al zijn er uitzonderingen). Daarom is het bedrag van leasing lager dan dat van renting.

Ga naar de inhoud