Informatie over de milieustickers voor voertuigen in Spanje

Informatie over de milieustickers voor voertuigen in Spanje
Beeld: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Sinds 24 april is het in Madrid verplicht om een milieusticker op de voorruit van het voertuig te plaatsen of in het geval van scooters en motoren op een duidelijk leesbare plaats. In de rest van Spanje is de milieusticker nog niet verplicht. Maar wat zijn die milieustickers eigenlijk, wat zijn de verschillen en waar zijn deze stickers te krijgen.

Veel Spaanse steden hebben milieuzones (zonas de bajas emisiones) ingevoerd die alleen toegankelijk zijn voor voertuigen die een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) hebben.

Gebleken is echter dat 51% van de Spanjaarden geen idee heeft wat deze milieustickers zijn, hoe ze eruit zien, waar deze geplaatst moeten worden en waar deze te krijgen zijn. Als de Spanjaarden het al niet weten zal het voor de buitenlanders helemaal vreemd zijn.

Milieustickers

Spanje heeft vier milieustickers (distintivos ambientales) met verschillende kleuren en letters erop. Het wordt aangeraden om de milieustickers links onder op de voorruit van een voertuig te plaatsen of in het geval van scooters en motoren op een duidelijk leesbare plaats.

Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.

Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.

Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

Voor overige voertuigen (benzineauto’s en busjes voor 2000 en dieselauto’s en bussen voor 2006) is er geen milieusticker.

DGT

Welke milieusticker

Mocht men in Spanje wonen en een voertuig met Spaans kenteken hebben dan kan men op deze pagina het kenteken invullen waarna de Spaanse verkeersdienst DGT laat zien welke sticker geplakt moet worden.

De informatie omtrent de voertuigen komt van de fabrikant en heeft dus niets te maken met de staat waarin een voertuig zich bevindt of hoe oud deze is.

Waar te krijgen

De milieustickers hebben een prijs van 5 euro en zijn te koop bij de Spaanse postkantoren (oficinas de correo). Daarnaast zijn ze ook te koop bij bepaalde garages die aangesloten zijn bij het Confederación Española de talleres (CETRAA) netwerk en bij bepaalde administratiekantoren (gestores administrativos).

De milieusticker kan ook online gekocht worden bij de DGT waarbij deze naar huis wordt gestuurd voor 6,50 euro. Klik hier voor de link. Daarvoor moet men wel de juiste documenten scannen en online naar de DGT sturen.

Om de juiste sticker te kunnen kopen heeft men het kentekenbewijs van het voertuig nodig en dient men een geldig rijbewijs te tonen. In Spanje hebben veel voertuigen waarschijnlijk al een sticker omdat deze als promotie tussen 2015 en 2017 naar meer dan 4 miljoen eigenaren van voertuigen werd gestuurd die deze dus gratis hebben ontvangen.

Verplicht?

Het plaatsen van een milieusticker op een voertuig is in heel Spanje (nog) niet verplicht. Het hebben van een milieusticker kan belastingtechnisch wel een voordeel hebben. Er zijn echter steden waar het wel verplicht is om een milieusticker te hebben.

In Madrid werd op 12 december Madrid Central geopend waar men vanaf 24 april alleen nog mag komen met bepaalde voertuigen die net zoals op de ringweg M-30 een milieusticker moeten hebben. Men kan beboet worden vanaf 15 euro als men geen milieusticker heeft geplaatst.

Dat geldt niet voor die voertuigen die geen milieusticker hoeven te plaatsen zoals hierboven omschreven al mogen deze milieubelastende voertuigen niet meer overal komen in Madrid waar een permanente milieuzone is.

LET OP: Ook bezoekers van de stad die met eigen vervoer naar Madrid gaan moeten een milieusticker hebben geplaatst.

Barcelona heeft een tijdelijke milieuzone die wordt ingesteld bij extreme luchtvervuiling. Als de milieuzone is ingesteld, kan men deze van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 20 uur alleen inrijden met een geldige milieusticker.

NOTA: De redactie is nog op zoek naar de correcte informatie wat betreft buitenlandse kentekens en de verplichting van de milieustickers in bepaalde zones van steden. Als iemand meer informatie daarover heeft, laat het ons weten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.