Informatie over de milieustickers voor voertuigen in Spanje

Informatie over de milieustickers voor voertuigen in Spanje
Beeld: Pixabay

MADRID – Sinds 24 april is het in Madrid verplicht om een milieusticker op de voorruit van het voertuig te plaatsen of in het geval van scooters en motoren op een duidelijk leesbare plaats. In de rest van Spanje is de milieusticker nog niet verplicht. Maar wat zijn die milieustickers eigenlijk, wat zijn de verschillen en waar zijn deze stickers te krijgen.

Veel Spaanse steden hebben milieuzones (zonas de bajas emisiones) ingevoerd die alleen toegankelijk zijn voor voertuigen die een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) hebben.

Gebleken is echter dat 51% van de Spanjaarden geen idee heeft wat deze milieustickers zijn, hoe ze eruit zien, waar deze geplaatst moeten worden en waar deze te krijgen zijn. Als de Spanjaarden het al niet weten zal het voor de buitenlanders helemaal vreemd zijn.

Milieustickers

Spanje heeft vier milieustickers (distintivos ambientales) met verschillende kleuren en letters erop. Het wordt aangeraden om de milieustickers links onder op de voorruit van een voertuig te plaatsen of in het geval van scooters en motoren op een duidelijk leesbare plaats.

Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.

Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.

Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

Voor overige voertuigen (benzineauto’s en busjes voor 2000 en dieselauto’s en bussen voor 2006) is er geen milieusticker.

DGT

Welke milieusticker

Mocht men in Spanje wonen en een voertuig met Spaans kenteken hebben dan kan men op deze pagina het kenteken invullen waarna de Spaanse verkeersdienst DGT laat zien welke sticker geplakt moet worden.

De informatie omtrent de voertuigen komt van de fabrikant en heeft dus niets te maken met de staat waarin een voertuig zich bevindt of hoe oud deze is.

Waar te krijgen

De milieustickers hebben een prijs van 5 euro en zijn te koop bij de Spaanse postkantoren (oficinas de correo). Daarnaast zijn ze ook te koop bij bepaalde garages die aangesloten zijn bij het Confederación Española de talleres (CETRAA) netwerk en bij bepaalde administratiekantoren (gestores administrativos).

De milieusticker kan ook online gekocht worden bij de DGT waarbij deze naar huis wordt gestuurd voor 6,50 euro. Klik hier voor de link. Daarvoor moet men wel de juiste documenten scannen en online naar de DGT sturen.

Om de juiste sticker te kunnen kopen heeft men het kentekenbewijs van het voertuig nodig en dient men een geldig rijbewijs te tonen. In Spanje hebben veel voertuigen waarschijnlijk al een sticker omdat deze als promotie tussen 2015 en 2017 naar meer dan 4 miljoen eigenaren van voertuigen werd gestuurd die deze dus gratis hebben ontvangen.

Verplicht?

Het plaatsen van een milieusticker op een voertuig is in heel Spanje (nog) niet verplicht. Het hebben van een milieusticker kan belastingtechnisch wel een voordeel hebben. Er zijn echter steden waar het wel verplicht is om een milieusticker te hebben.

In Madrid werd op 12 december Madrid Central geopend waar men vanaf 24 april alleen nog mag komen met bepaalde voertuigen die net zoals op de ringweg M-30 een milieusticker moeten hebben. Men kan beboet worden vanaf 15 euro als men geen milieusticker heeft geplaatst.

Dat geldt niet voor die voertuigen die geen milieusticker hoeven te plaatsen zoals hierboven omschreven al mogen deze milieubelastende voertuigen niet meer overal komen in Madrid waar een permanente milieuzone is.

LET OP: Ook bezoekers van de stad die met eigen vervoer naar Madrid gaan moeten een milieusticker hebben geplaatst.

Barcelona heeft een tijdelijke milieuzone die wordt ingesteld bij extreme luchtvervuiling. Als de milieuzone is ingesteld, kan men deze van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 20 uur alleen inrijden met een geldige milieusticker.

NOTA: De redactie is nog op zoek naar de correcte informatie wat betreft buitenlandse kentekens en de verplichting van de milieustickers in bepaalde zones van steden. Als iemand meer informatie daarover heeft, laat het ons weten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

19
Reageer op dit artikel

12 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Zeker niet hebben alle postkantoren de stickers! Sommige hebben enkel 1 van de 4, je kan stad en land afzoeken naar een postkantoor die wel de juiste sticker heeft. Misschien ook handig om te vermelden, je hebt je kentekenbewijs nodig bij het kopen van de sticker.

Riekus weggemans

We hebben vandaag in Castellón geprobeerd een stikker te bemachtigen. Eerst op het postkantoor. Zij kunnen geen buitenlands kenteken verwerken. We werden doorgestuurd naar een kantoor van de DTG. Ook daar lukte het niet en er werd ons meegedeeld dat het niet voor buitenlandse kentekens zou gelden. Dus nog maar even pas op de plaats.

Harry

Op de site van Pegatinas-DGT (zie link in artikel) bij FAQ wordt gesteld dat voor buitenlandse kentekens en/of in het buitenland geregistreerd voertuig er geen verplichting is voor een milieusticker.

Maikel

Wat heeft men aan zo een sticker? De politie kan toch prima zelf de gegevens opvragen indien nodig a.d.h.v. het kenteken? Beetje eigenaardig om miljoenen stickertjes te gaan maken “voor het milieu”.

anton74

Inderdaad, en ze zijn ook zo lekker klein… Snap het niet, wat kost het om de APK-sticker daarvoor te gebruiken (ook bij nieuwe auto’s). Nu heb je een kleine APK-stikker én een joekel van een milieustikker. Bovendien moet je in het buitenland (Parijs bijvoorbeeld) ook lokale milieustikkers gebruiken, plak er dus nog maar een paar bij.

karel

Als ze eerst eens beginnen met de grootste vervuilers op de weg, namelijk de immens groot aantal scooters. Wat daar allemaal uitkomt!

Piet Paëlla

Ongelooflijk…………het feit dat de redactie geen gegevens kan verzamelen inzake de regels voor buitenlandse voertuigen, bewijst maar eens hoe klunzig en kloterig de Spaanse overheid dit thema behandelt.
Europa bestaat zeker niet voor Tráfico ??
Hoe halen ze zoiets in hun bolle kop, als je bedenkt hoeveel buitenlandse automobilisten jaarlijks wel niet de Spaanse grens overschrijden en daar miljoenen uitgeven….
Managers die het daar voor het zeggen hebben horen daar niet.

Hermans

Weldra moet men met zijn hoofd door het raam langs bestuurderszijde rijden omdat de voorruit volhangt met stickers en wordt men beboet wegens onvoldoende zichtbaarheid. De auto de melkkoe in ieder land, laat de groenen maar verder doen. Wij zijn de pineut.

elly

Niet links onderin de sticker plakken maar rechts zoals in de link staat

Ernest

Gelukkig nog meer plastic!!

Dirk

Overal in Europa wordt deze poppenkast ingevoerd terwijl er geen wetenschappelijk bewijs is dat het helpt. Het merendeel van het wagenpark is namelijk toch al jonger dan de leeftijdsgrenzen die men stelt. De kleine hoeveelheid oudere auto’s rijden bovendien erg weinig km dus kunnen ook niet veel vervuilen. De nieuwste auto’s zitten bij zakelijke gebruikers die erg veel rijden. Ook hier geldt de 80-20 regel! Maar de grootste uitstoot komt van de diesel bussen en vrachtauto’s in de binnensteden en die kun je niet verbieden want dan bloedt de stad dood.

Fred

De grootste vervuiling komt van het vlieg verkeer, minder vluchten betere lucht en kun je gewoon door blijven rijden Diesel of geen Diesel. Elektrisch rijden is nog erger want de fabrieken die de stroom moeten gaan opleveren hebben zo´n enorme uitstoot dat het alles overtroeft. Waar ze allemaal mee bezig zijn vraag het me niet maar volgens mij gaat het enkel maar om meer geld binnen te harken onder het mom van. Ondertussen loopt de uitstoot via andere bronnen gewoon weer op. Als je alles bij elkaar optelt en alle feiten naast elkaar neerlegt is Diesel een zeer schoon vervoersmiddel.

Martin

Beetje kort door de bocht. Het zijn kerncentrales die de elektriciteit leveren en die stoten enkel stoom uit (kernafval dan weer…maar dat verpest de lucht niet die we allen inademen) En wat te denken vd olieraffinaderijen die over de hele wereld verspreid staan? Wat stoten die dan uit om het wagenpark rijdend te houden? Trouwens net nog een reportage gevolgd op tv: de nieuwste diesels zijn momenteel ‘schoner’ in uitstoot dan de nieuwste benzinemotoren. Willen deze laatsten evenredig zijn met diesels dan moeten benzinemotoren ook uitgerust worden met partikelfilters (zit er misschien aan te komen?) Vliegverkeer is inderdaad de grote… Lees verder »

Dorethé

Weet iemand of er ook uitzonderingen zijn (zoals in Duitsland) met een invalidekaart?

Andre

Stoot een invalide misschien minder uit ?????

Germa

Neen, maar een invalide kan niet aan de rand van de stad parkeren en het openbaar vervoer nemen en dan nog een heel eind te voet moeten afleggen .

Anton74

Op de M30 heb je toch geen milirusticker nodig? Dat is alleen in de milieuzone Madrid Centraal. Op de M30 kunnen wel tijdelijke restricties van toepassing zijn wanneer er luchtvervuiling is, maar alle auto’s kunnen voorzover ik weet gewoon de M30 gebruiken, tenzij er dus sprake is van (zware) luchtvervuiling.

maclaren0@gmail.com

Weeral de zoveelste verdoken belasting

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.