Search
menu
Search

10x mooiste treinstations van Spanje

10x mooiste treinstations van Spanje
Beeld: 123rf

10x mooiste treinstations van Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is een prachtig land met veel historie en architectuur. Dit is ook duidelijk te zien in de treinstations van het land. Van moderne, futuristische ontwerpen tot prachtige, historische gebouwen, Spanje heeft een scala aan prachtige treinstations die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder volgen de 10 mooiste treinstations van Spanje.

Het treinnetwerk in Spanje is zeer uitgebreid en biedt reizigers een efficiënte manier om het land door te kruisen. Het Spaanse spoorwegnet omvat meer dan 16.000 kilometer spoorlijn, met meer dan 3.000 treinstations. Het netwerk wordt beheerd door het staatsbedrijf Renfe (Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles), dat zowel hogesnelheidstreinen (AVE, Avlo), regionale treinen (Cercanías), langeafstandstreinen (Alvia, Altaria, Talgo) en nachttreinen (Trenhotel) als lokale treinen exploiteert. 

De regio met de meeste treinstations in Spanje is de regio Madrid met 386 stations. Dit is niet verwonderlijk aangezien Madrid de hoofdstad van Spanje is en een belangrijk verkeersknooppunt vormt. Na Madrid volgen de regio’s Catalonië met 366 en Andalusië met 280 wat betreft het aantal treinstations. Hieronder vindt je het aantal treinstations per autonome regio in Spanje (op basis van gegevens van Renfe uit 2021):

Andalusië: 280; Aragón: 80; Asturië: 26; Balearen: 35; Baskenland: 119; Canarische Eilanden: 9; Cantabrië: 25; Castilië en León: 253; Castilië-La Mancha: 140; Catalonië: 366; Extremadura: 71; Galicië: 147; La Rioja: 12; Madrid: 386; Murcia: 54; Navarra: 31: Valencia regio: 316.

10x mooiste treinstations

Atocha - Madrid

1. Estación de Madrid-Atocha: 

Dit is het grootste treinstation van Madrid, gelegen in het centrum van de stad. Het station heeft een opvallende glazen overkapping en biedt verbindingen naar vele delen van Spanje, waaronder de hogesnelheidstrein AVE. Atocha heeft ook een indrukwekkende en unieke tropische tuin met meer dan 5.000 planten en een vijver vol schildpadden, waardoor het station een populaire toeristische attractie is geworden.

A l'Estació De França

2. Estación de Barcelona França

Dit station is een van de belangrijkste treinstations van Barcelona en een belangrijk onderdeel van het treinnetwerk in Catalonië. Het station werd in 1929 gebouwd in de stijl van de Spaanse Beaux-Arts en is een prachtig voorbeeld van de architectuur van die tijd. Het station heeft een opvallende voorgevel met hoge bogen en een grote klok, en een grote hal met een glazen dak. França-station is ook een toeristische attractie op zichzelf en de omgeving is een levendige buurt met veel restaurants, bars en winkels.

Estació del Nord. València

3. Estación de Valencia Norte

Dit station werd in 1921 geopend en is een prachtig voorbeeld van de neoklassieke architectuur van Spanje. Het gebouw is vernoemd naar de beroemde schilder Joaquín Sorolla en is bekend om zijn fraaie gevels, maar ook het opvallende interieur.

[0525] Estación de Toledo.

4. Estación de Toledo

Het treinstation van Toledo is een klein maar prachtig station dat zich aan de rand van de stad bevindt. Het station werd in 1919 gebouwd en is een mooi voorbeeld van de neoklassieke architectuur van Spanje. 

Estación de tren de Almería

6. Estación de Almería

Het oude treinstation van Almeria werd gebouwd in 1893 en diende als het belangrijkste treinstation van de stad tot de opening van het nieuwe station in de jaren ’90. Het station heeft een prachtige architectuur met Moorse invloeden en is inmiddels gerenoveerd en omgebouwd tot een cultureel centrum. Het gebouw huisvest nu een tentoonstellingsruimte en organiseert regelmatig culturele evenementen zoals concerten, theatervoorstellingen en kunsttentoonstellingen.

Aranjuez. Estación de ferrocarril

7. Estación de Aranjuez

Het treinstation van Aranjuez is een historisch station in de stad Aranjuez, gelegen in de regio van Madrid, Spanje. Het station werd gebouwd in 1851 en heeft een prachtige architectuur met een mix van neoklassieke en barokke stijlen. Het station biedt regelmatige treindiensten naar Madrid en andere nabijgelegen steden.

Canfranc Estación

8. Estación de Canfranc

Het treinstation van Canfranc is een historisch station gelegen in de Pyreneeën van Spanje, dichtbij de Franse grens. Het station werd in 1928 gebouwd en was destijds het grootste treinstation van Europa. Het station staat bekend om zijn prachtige architectuur in de stijl van de Franse Beaux-Arts en Art Nouveau, met een imposante gevel en een grote hal met glas-in-loodramen. Het station was vroeger een belangrijk knooppunt voor internationaal treinverkeer tussen Spanje en Frankrijk, maar na een brand in 1970 is het station niet meer in gebruik als internationaal station. Tegenwoordig is het station wel open voor bezoekers en organiseert het regelmatig evenementen en tentoonstellingen. Daarnaast is er sinds 2023 een vijfsterrenhotel van de Barcelona-keten gevestigd dat toeristisch interessant is.

Estación de Abando (Bilbao)

9. Estación de Bilbao Abando

Het treinstation van Bilbao Abando, ook bekend als Bilbao Concordia, is een van de belangrijkste treinstations in Bilbao, een stad in het noorden van Spanje. Het station werd geopend in 1870 en is gelegen in het centrum van de stad, vlakbij de wijk Abando. Het biedt regelmatige treindiensten naar verschillende bestemmingen, waaronder Madrid, Barcelona en Vigo.

Zamora

10. Estación de Zamora

Het treinstation van Zamora is een historisch station gelegen in de stad Zamora, in de regio Castilla y León in het noordwesten van Spanje. Het station werd gebouwd in 1958 en heeft een opvallend ontwerp met een mix van moderne en klassieke architectuur. Het biedt regelmatige treindiensten naar verschillende bestemmingen, waaronder Madrid, Galicië en Portugal.

OPMERKING: Dit is slechts een top 10 lijst van mooie treinstations in Spanje en een klein deel van de meer dan 3.000 treinstations in het land. Er zijn ongetwijfeld nog meer mooie treinstations een vermelding waard, maar dat zal dan in een ander artikel geplaatst worden.

Ga naar de inhoud