Ongeluk met Belgische minibus in Somport-grenstunnel tussen Huesca en Frankrijk

Ongeluk met Belgische minibus in Somport-grenstunnel tussen Huesca en Frankrijk
Beeld: @DelGobEnAragon / twitter

Ongeluk met Belgische minibus in Somport-grenstunnel tussen Huesca en Frankrijk

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De internationale Somport-tunnel, die Spanje en Frankrijk verbindt via Canfranc in Huesca, moest vanwege een ongeval met een omgeslagen minibus met Belgisch kenteken zondagnacht drie uur lang gesloten blijven. Het incident vond plaats rond 2.29 uur aan de Franse kant van de tunnel in de richting naar Spanje en vereiste de activering van het binationale hulpplan. Een van de twee inzittenden met de Belgische nationaliteiten raakte zwaargewond.

Volgens de autoriteiten van de Aragón regio, was er bij het ongeval sprake van een bestelwagen waarin twee Belgische burgers zaten. Een van de passagiers, een man, heeft ernstige verwondingen opgelopen omdat hij zijn hoofd heeft gestoten tijdens het omslaan van de wagen, waardoor hij een hersenletsel heeft opgelopen. De andere passagier, een vrouw, is ongedeerd gebleven. In eerste instantie heeft ook zij medische behandeling nodig gehad, daarom zijn ze samen naar het ziekenhuis van Jaca vervoerd.

Verschillende externe hulpdiensten uit beide landen zijn ter plaatse gekomen om het tunnelpersoneel te ondersteunen bij het ongeval. Aan de Spaanse zijde waren het medische team van 061 Aragón, de brandweer van de provincie Huesca, de Guardia Civil, de Subdelegatie van de Regering in Huesca en de 112-dienst aanwezig. Aan de Franse zijde waren de Gendarmerie, de Prefectuur van de Atlantische Pyreneeën, de Servicio de Atención Médica de Urgencia (SAMU) en de brandweer van het departement aanwezig.

Sinds de opening van de Somport-tunnel in 2003 is dit een van de weinige verkeersongevallen die er hebben plaatsgevonden. Hoewel er weleens incidenten zijn geweest van voertuigen die stil kwamen te staan in de tunnel en periodiek ook ongelukken met vrachtwagens op de toegangsweg vanuit Frankrijk, zijn er in de afgelopen 20 jaar maar weinig ongevallen in de tunnel zelf gebeurd. De totale lengte van de tunnel is 8.608 meter, waarvan 5.759 meter zich in Spanje bevindt en 2.849 meter in Frankrijk.

Ga naar de inhoud