Overblijfselen Falange-oprichter Primo de Rivera opgegraven in de Vallei van de Gevallenen

Overblijfselen Falange-oprichter Primo de Rivera opgegraven in de Vallei van de Gevallenen
Beeld: Canva

Overblijfselen Falange-oprichter Primo de Rivera opgegraven in de Vallei van de Gevallenen

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Maandag worden de overblijfselen van de oprichter van de Falange, José Antonio Primo de Rivera, worden opgegraven uit hun huidige locatie naast het altaar van de basiliek van Valle de los Caídos (Vallei van de Gevallenen). Ze hebben daar sinds de opening van het complex 64 jaar geleden gelegen en zullen nu worden overgebracht naar de begraafplaats van San Isidro.

José Antonio Primo de Rivera was een Spaanse militaire leider en politicus die aan de macht kwam na een staatsgreep in 1923. Hij diende als premier van Spanje van 1923 tot 1930 en stond bekend om zijn autoritaire regime en zijn inspanningen om Spanje te moderniseren en te stabiliseren. Zijn regime werd gekenmerkt door censuur, politieke repressie en onderdrukking van de oppositie. Hij werd uiteindelijk afgezet door een massale protestbeweging en vervangen door de Tweede Spaanse Republiek.

De Falange was een extreemrechtse politieke partij in Spanje, opgericht in 1933 door Primo de Rivera. De partij stond bekend om haar autoritaire en nationalistische ideologie, die zich richtte op het creëren van een sterk en verenigd Spanje. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) streed de Falange aan de zijde van de nationalistische rebellen onder leiding van generaal Francisco Franco. Na de overwinning van Franco werd de Falange omgevormd tot een onderdeel van de regerende partij en verloor het veel van zijn oorspronkelijke ideologische kenmerken.

Het opgraven van de kist van Primo de Rivera zal in alle discretie plaatsvinden, met de tempel gesloten voor het publiek en alleen familieleden en werknemers die verantwoordelijk zijn voor het opheffen van de grote steen die zijn graf bedekt, zullen aanwezig zijn. Er zullen geen journalisten aanwezig zijn bij deze operatie, die voldoet aan een van de bepalingen van de Democratische Geheugenwet van 2022. Het budget voor het verwijderen van de 3.500 kilo granieten grafsteen en het vervangen door zes zwarte marmeren tegels bedraagt ​​8.630 euro.

Het gehele proces is uitgevoerd in overleg met de familie en heeft weinig media-aandacht en politieke controverse gekregen, in tegenstelling tot de opgraving en verplaatsing per helikopter van dictator Francisco Franco in 2019. Franco was ook begraven naast het altaar van de basiliek sinds 1975.

Vierde verplaatsing

De overblijfselen van José Antonio Primo de Rivera, die in 1936 door de Republiek werd geëxecuteerd aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog, hebben door de geschiedenis heen op verschillende locaties gelegen. De oprichter van de Falange werd oorspronkelijk begraven in Alicante, maar in 1939 werd zijn kist in een tien dagen durende processie te voet overgebracht naar El Escorial, waar hij uiteindelijk werd bijgezet in de kapel van de koningen van het klooster.

Twintig jaar later in 1959, werden de overblijfselen opnieuw verplaatst, ditmaal naar de basiliek van Cuelgamuros ter gelegenheid van de opening van het complex dat door Franco was gebouwd om de herinnering aan degenen die “in onze glorieuze kruistocht” waren gevallen te behouden, onder een enorm stenen kruis van 150 meter hoog. Franco had toestemming gevraagd aan de familie van Primo de Rivera om de overblijfselen naar de nieuwe locatie te verplaatsen, waar ze nu voor de vierde keer zullen worden opgegraven.

Ga naar de inhoud