Spanje evacueert net als andere Europese landen haar inwoners uit Soedan

Spanje evacueert net als andere Europese landen haar inwoners uit Soedan
Beeld: @MAECgob / twitter

Spanje evacueert net als andere Europese landen haar inwoners uit Soedan

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Om 11 uur maandagochtend landde op de luchthaven van Torrejón de Ardoz bij Madrid een militair vliegtuig uit Soedan met aan boord 72 geëvacueerden. Onder de vluchtelingen bevonden zich ook 34 Spanjaarden. Ze kwamen allemaal uit Soedan, waar de situatie steeds grimmiger wordt.

Het is al meer dan een week erg onrustig in Soedan. Het land in Midden-Afrika kreunt onder spanningen tussen het regeringsleger en de paramilitaire groep RSF (Rapid Support Forces). Kortgeleden brak de strijd in alle hevigheid los. Aan beide zijden worden zware wapens ingezet. Het leger en het RSF bevechten elkaar met artillerie, tanks en gevechtsvliegtuigen. Er vielen al 400 doden en tienduizenden zijn op de vlucht.

Deze week evacueerden vele Europese landen hun inwoners die in Soedan verbleven. In het vliegtuig dat landde in Torrejón de Ardoz zaten 34 Spaanse inwoners en verder ook mensen van 11 verschillende nationaliteiten. Onder meer Portugezen, Italianen, Polen en Soedanezen. Het ging zowel om mensen die er vast verblijven als bezoekers.

Bij aankomst werden de geëvacueerden persoonlijk ontvangen door José Manuel Albares, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken. Ook koning Felipe VI belde persoonlijk met de ambassadeur om hem te feliciteren met de geslaagde evacuatiemissie. In Soedan verblijven nog 62 Spaanse militairen. Ook die zullen elk moment terug op Spaanse bodem aankomen.

Ga naar de inhoud