April doet wat ie wil met winterweer en sneeuw in Spanje

April doet wat ie wil met winterweer en sneeuw in Spanje
Beeld: @ferrandez_oscar / X

April doet wat ie wil met winterweer en sneeuw in Spanje

Het winterweer in Spanje is dit jaar erg wisselvallig geweest. Na een periode van weinig regen aan het begin van het seizoen, zijn er de afgelopen weken flinke sneeuwbuien gevallen, vooral in de berggebieden in het noorden en centrum van het land. En de sneeuw lijkt nog niet voorbij te zijn, want er wordt opnieuw meer winterse neerslag verwacht voor dit weekend.

De afgelopen dagen hebben de Pyreneeën en diverse andere hooggelegen gebieden in het noorden van Spanje opnieuw een dosis sneeuw gekregen. In deze regio’s is naar verwachting deze week nog eens 30 tot 50 centimeter sneeuw bij te komen. Het heeft het afgelopen weekend zelfs een klein beetje gesneeuwd op Mallorca.

In de Cantabrische bergen, die de noordkust van Spanje vormen, zal de sneeuwval naar verwachting iets minder intens zijn, met zo’n 5 tot 10 centimeter extra sneeuw. Maar ook in andere gebergten in het noorden en centrum van het land, zoals de Cordillera Cantábrica en het Centraal Systeem, wordt de komende dagen flink wat winterweer verwacht.

Opvallend is dat de sneeuwgrens de komende dagen vrij laag zal liggen. Op sommige plekken kan de sneeuw zelfs tot op 1100 meter hoogte vallen. Normaal gesproken ligt de sneeuwgrens in deze tijd van het jaar doorgaans hoger, rond de 1500 meter.

Dit heeft vooral te maken met de komst van een nieuwe, krachtige depressie uit de Atlantische Oceaan. Deze zal in het weekend voor flinke regenbuien en lagere temperaturen zorgen, waardoor de sneeuwgrens flink zal zakken.

De verwachte flinke sneeuwval in met name de Pyreneeën en Galicië kan lokaal voor problemen zorgen. Wegen kunnen onbegaanbaar worden en er kan schade aan gebouwen en infrastructuur ontstaan door het gewicht van de sneeuw. De autoriteiten hebben al gewaarschuwd dat sommige bergpassen mogelijk afgesloten zullen moeten worden.

Ga naar de inhoud