Cava-producent Freixenet geconfronteerd met tekort aan druiven door aanhoudende droogte

Cava-producent Freixenet geconfronteerd met tekort aan druiven door aanhoudende droogte
Beeld: Grupo Freixenet / web

Cava-producent Freixenet geconfronteerd met tekort aan druiven door aanhoudende droogte

De langdurige droogte heeft geleid tot een ernstig tekort aan druiven voor de Freixenet-groep, een van de grootste producenten van mousserende wijnen ofwel cava in Spanje. Als gevolg hiervan heeft het Catalaanse bedrijf een tijdelijke werkloosheidsregeling (Expediente de Regulación Temporal de Empleo, ERTE) aangevraagd, waardoor tot 615 werknemers van Freixenet mogelijk tijdelijk werkloos worden vanaf mei 2024.

Deze noodmaatregel is een poging van het bedrijf om de operaties draaiende te houden en banen te behouden, ondanks de uitdagende omstandigheden veroorzaakt door de aanhoudende droogte die de regio El Penedés in de provincie Barcelona al sinds 2021 teistert. De droogte heeft geleid tot een schrijnend gebrek aan druiven, de belangrijkste grondstof voor de productie van mousserende wijnen.

De wijnindustrie in Spanje is zwaar getroffen door de aanhoudende droogte, met name in de regio El Penedés, het hart van de mousserende wijnproductie. De druivenopbrengsten zijn de afgelopen jaren drastisch gedaald, met enkele wijnbouwers die melden dat hun oogst met meer dan 50% is afgenomen. Deze significante daling in de beschikbaarheid van grondstoffen heeft geleid tot productieverliezen en hogere kosten voor de wijnbedrijven.

De lage regenval en afnemende watervoorraden hebben de irrigatie van de wijngaarden ernstig belemmerd. Veel boeren hebben moeite gehad om voldoende water te verkrijgen om hun wijngaarden in leven te houden, wat heeft geleid tot verdere opbrengstverliezen.

De ERTE is een tijdelijke maatregel en zal worden herzien op basis van de situatie en de beschikbaarheid van grondstoffen. Het bedrijf hoopt op deze manier voldoende liquiditeit en middelen te behouden om de operaties voort te zetten en de werkgelegenheid op de lange termijn te beschermen.

Hoewel de ERTE een noodzakelijke stap is, blijft Freixenet op zoek naar manieren om de impact van de droogte te verzachten en de productie op peil te houden. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheid om druiven en andere grondstoffen van elders te betrekken, om het tekort in El Penedés op te vangen. Er wordt ook gekeken naar manieren om water efficiënter te gebruiken en alternatieve irrigatiemethoden toe te passen in de wijngaarden.

Ga naar de inhoud