Nederlanders na I8 jaar vrijgesproken vanwege brand in Salou

Oeps ... foto ontbreekt!

Nederlanders na I8 jaar vrijgesproken vanwege brand in Salou

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Drie nu volwassenen Nederlandse mannen hebben 18 jaar op de rechtsuitspraak moeten wachten maar uiteindelijk zijn ze van de brand die waarschijnlijk door hen werd veroorzaakt in het jaar 2000 nu 18 jaar later in 2018 vrijgesproken. Volgens de rechtbank zijn er niet genoeg bewijzen om de Nederlanders voor vijf jaar naar de gevangenis te sturen.

De brand gebeurde op 14 juli 2000 toen de drie 18-jarige jongens op vakantie waren in het feestparadijs Salou aan de Costa Dorada. Zij verbleven in het appartementencomplex Royal, nummer 521, gelegen aan de Plaza Europa. Blijkbaar waren de jongens aan het spelen met een gas spuitbus om aanstekers te vullen toen een handdoek in brand vloog en de jongens deze naar beneden gooiden.

Dankzij de brandende handdoek begon het dak van het onder het appartement gelegen restaurant Porto Maltese te branden en ontstond er snel een grote brand die voor veel schade zorgde. Er moesten vanwege de brand ook 400 mensen uit het appartementencomplex geëvacueerd worden.

Het is niet helemaal bekend waarom de toenmalige jongeren maar liefst 18 jaar hebben moeten wachten op een rechtsspraak. Nu zijn de feestende jongeren 36 jaar oud en zegt de rechter dat er niet genoeg bewijzen zijn om aan te tonen dat de jongens de brand veroorzaakt hebben. Dat houdt in dat ze niet voor vijf jaar naar de gevangenis hoeven te gaan omdat ze vrijgesproken zijn.

Volgens de rechter zijn er geen concrete bewijzen dat de jongens de brand hebben veroorzaakt. Volgens de Guardia Civil die toendertijd het onderzoek uitvoerde, waren er getuigen die hebben gezien dat de jongens iets naar beneden gooiden op het dak van het restaurant. De namen van deze getuigen zijn echter nooit genoteerd en deze getuigen hebben dus ook niet kunnen bevestigen wat er gebeurd is.

Ga naar de inhoud