skip to Main Content
De miljarden business van gebotteld drinkwater in Spanje
123rf

De miljarden business van gebotteld drinkwater in Spanje

MADRID – Water uit de kraan drinken in Spanje is iets wat veel mensen niet doen, of omdat het niet lekker smaakt of omdat men bang is ziek te worden. Het kraanwater in Spanje is gewoon gezuiverd water en kan dus ook gebruikt worden om te drinken (agua potable). Toch kiest het merendeel van de Spanjaarden voor drinkwater uit flessen wat daardoor een miljarden business is geworden in Spanje.

In 2016 wist de flessenwater markt een omzet te maken van 1,2 miljard euro, een stijging van 6,9% ten opzichte van 2015. Wat echter nog meer opvalt is dat bedrijven die eigenlijk niets met water te maken hebben, zoals Coca Cola, San Miguel en Danone zich nu ook bezighouden met de verkoop van gebotteld drinkwater in Spanje. Daarom noemt men het water uit flessen ook wel “blauw goud” of “oro azul”.

Producenten

Als voorbeeld kunnen we bierproducent Mahou-San Miguel aanhalen die o.a. de merken flessenwater Solán de Cabras, Sierra Natura, Sierras de Jaén en Fuente del Arca op de markt brengt in Spanje. In 2016 zag de traditionele bierbrouwerij de omzet met 13,6% stijgen en heeft het bedrijf verder geïnvesteerd in de aanschaf van Aguas del Valle de la Orotava, bekend van Fonteide en Los Alpes, flessenwater van de Canarische Eilanden.

Een ander voorbeeld is Danone, de Franse yoghurtmaker die tevens actief is op de flessenwater markt in Spanje en ook een omzetstijging zag van 4,7% in 2016. Danone is eigenaar van twee bekende merken water, te weten FontVella en Lanjarón waarmee het bedrijf in 2016 een omzet wist te maken van 220,3 miljoen euro.

Naast chocolade heeft Nestlé ook flessenwater in de aanbieding in Spanje, te weten Aquarel en Viladrau. Ook Nestlé zag een flink omzetstijging in 2016 al zijn de exacte cijfers niet bekend gemaakt door de chocolademaker.

En dan hebben we nog Coca Cola die in Spanje onder andere Aquabona en Vilas del Turbón verkoopt waarmee de Amerikaanse cola-maker vele miljoenen omzet op jaarbasis maakt.

En zo zijn er nog wel meer dan 100 bedrijven die zich bezighouden met gebotteld water of flessenwater in Spanje. 97% van de productie van flessenwater is natuurlijk mineraalwater waarbij experts soms aangeven dat het kraanwater beter van kwaliteit is.

Business

Het flessenwater is een grote business omdat er veel winst wordt gemaakt. Een literfles water van bijvoorbeeld Font Vella of Lanjarón kost 0,50 euro. Men raadt aan om tussen de 2 en 2,5 liter water per dag te drinken dus dat komt dan neer op 1 tot 1,50 euro per dag. Dat lijkt niet veel maar dat is hetzelfde als een liter benzine.

In Italië heeft men ooit uitgerekend dat de productie van 1.000 liter flessenwater een producent zo’n 2 euro kost (dus 0,002 euro per liter) terwijl een één liter fles water over de toonbank gaat voor 0,50 euro. Greenpeace zegt dat 1 kubieke meter water (dus 1.000 liter) in Spanje rond de 1 euro kost terwijl als men dat in flessenwater zou uitrekenen men minstens 300 euro kwijt is.

Ecologisch

Gebotteld flessenwater is ook niet echt ecologisch of goed voor het milieu te noemen, aldus Greenpeace. Om een fles drinkwater te maken gebruikt men vijf liter water, niet echt logisch. Daarnaast zorgt het plastic voor een enorme afvalberg waarvan het merendeel niet gerecycled wordt en op de gewone afvalberg of in de natuur verdwijnt.

Gezonder?

Waarom drinkt men dan toch water uit de fles? Dat kan verschillende redenen hebben waarvan de meest logische is dat het kraanwater, wat dus officieel in Spanje drinkwater is, te veel naar chloor smaakt en dus simpelweg niet lekker is. Maar is die chloorsmaak niet te vermijden dan? Blijkbaar wel want op diverse plaatsen in Spanje heeft men niet te maken met een chloorsmaak zoals in Madrid waar men zegt het beste en lekkerste kraan/drinkwater te hebben.

Daarnaast is er nog de valse publiciteit en reclame omtrent het feit dat flessenwater vele malen gezonder is dan kraanwater. Iets wat niet altijd waar is maar wat de meeste consumenten wel geloven. Ook willen flessenwater producenten de consument graag doen geloven dat hun water beter is voor het milieu, iets wat zeker niet waar is.

Liters per persoon

In Spanje drinkt men per persoon gemiddeld 122 liter water uit flessen, een aantal wat dankzij de crisis flink is gedaald aangezien dit voor 2008 nog 137 tot 140 liter water per persoon was. Spanje is echter niet het land binnen de EU waar de meeste liters water gedronken worden aangezien de cijfers in Italië (179 liter), Duitsland (171 liter) en België (124 liter) hoger zijn dan in Spanje. Nederland staat mer 21 liter flessenwater per persoon ver onderaan de lijst.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Of je nu in Spanje, Frankrijk, België of….in Nederland woont, van leidingwater kán super zuiver drinkwater gemaakt worden. Met een lage ‘droogrest’ (datgene wat achterblijft als al het water is verdampt) die te vergelijken is met het zuiverste bergwater.
  Hoe maak je echt zuiver water? Met omgekeerde osmose-apparatuur. Dat vraagt mogelijk om uitleg; zie echtzuiverwater .nl Ik drink het zelf al 38 jaar. Een aanrader; heerlijk water uit een apart kraantje, geen gesjouw meer met flessen, beter voor het milieu en zeer beperkte kosten.
  Van harte aanbevolen.
  Karel Thieme, theeproever/Zuiver Water-smbassadeur

  1. Voor elke liter water geproduceerd uit omgekeerde osmose wordt er 3 tot 5 liter weggegooid als afvalwater. Dit maakt het proces verspillend en relatief duur en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

 2. Hier Orihuela costa zo een chloor reuk en smaak niet de drinken.altijd 6 liter flessen jammer van de plastic.In België drinken we water uit glazen flessen.

 3. Thee zetten met kraanwater is ook geen succes. Helemaal troebel en een rare waas erop. Ik neem bijvoorbeeld wel medicijn in met een slokje kraanwater, maar weet dan wel waarom ik het niet de hele dag drink. Echt niet lekker.

 4. Ik woon nu 6 maanden in Pego aan de Costa del Sol en gebruik normaal water uit de kraan en heb nog geen verschil bemerkt met water zoals het in Holland smaakte.
  Ook het milieu aspekt is erg belangrijk voor me en als ik wegga, dan gebruik ik een zelfde flesje wat 1 x gekocht is en steeds weer dienst kan doen.

 5. Costa Blanca
  Hier geen probleem met het leidingwater. Er is wel een smaakverschil maar na een paar dagen ben je aangepast en slaakt het als normaal. Het is perfect drinkbaar en vanwege milieu gebruik ik geen flessen.

 6. Niet alleen heeft het water een slechte smaak, het is bovendien dikwijls lichtbruin van kleur. De boiler moet men regelmatig leeg maken en uitkuisen, soms komt er tot 1 emmer bezinksel uit. Nu krijgen wij water van een ontziltingsinstallatie wat lijdt tot veel vroegere slijtage door corrosie van de apparaten.

 7. Situatie Mallorca,
  Meeste flatgebouwen kregen een 3/4 tot 1 duims aansluiting lage druk.
  Dus werd er ook een onderaardse opslag voorzien waar de wateraansluiting het water continue kon aanvullen en bufferen.
  Vandaar oppompen naar reservoirs, meestal eternit, op het dak om zo de appartementen te bevoorraden.
  Nu zijn deze dakreservoirs verboden en wordt er met hydrofoorgroepen gewerkt.
  Blijft nog de onderaardse buffering wegens debiet problemen openbare waterleiding ,juist daar stelt zich het probleem.

 8. Spaans waterleiding water kan dan wel drinkbaar water zijn maar wat mij ontzettend stoort is dat er geen terugslagklep staat op de waterleiding toevoerlijn. Indien er geen terugslagklep staat kan het water van het huis terugvloeien naar het netwerk.
  Stel dat je uw zwembad aan het opvullen bent en uw waterdarm ligt in het water. Als er nu onderdruk of veel te lage druk komt op het waternetwerk, wat soms gebeurd in mijn straat wegens bepaalde omstandigheden, dan zuigt het netwerk water uit mijn zwembad naar het netwerk. Dwz indien de druk daarna terug normaal is is het waternetwerk deels opgevuld met mijn zwemwater, het netwerk is dus bevuild.
  Persoonlijk heb ik op mijn watersysteem twee terugslagkleppen geplaatst maar dat kan ik niet zeggen van de andere afnemers op het net. Wie weet wat daar allemaal kan terugvloeien.
  En ja, ook wij kopen steeds drinkwater in de supermarkt.

  1. Heeft U dan een ‘open’ aansluiting op uw zwembad? Dat mag natuurlijk nooit.
   a. Als de waterdruk in het zwembad inderdaad hoger wordt dan die van de waterleiding kan het water terugstromen. Verboden en foute boel.
   b. Als de druk in de leiding groter is dan loopt Uw bad vol en uiteindelijk over… dat kost niet alleen geld, maar geeft ook een zooi. In iedergeval is het verspilling.

   Een zwembad moet op maar 2 manieren opgevuld worden:
   a. met een slang. U kunt die misschien wel vergeten maar als de slang niet in het water van het zwembad water ligt kan er ook geen water terrug vloeien.
   b. dmv. van een vlotter kraan aansluiting (net als in het WC reservoir). Door de hogere druk in het waterleiding systeem wordt Uw bad opgevuld tot op het niveau waarbij de vlotter de kraan dicht duwt. Bij hogere druk (is hogere water stand dan de druk van het waterleiding netwerk zou kunnen bewerkstelligen) drukt diezelfde vlotter de kraan dicht en gebeurt er dus niets….

   Het enige nadeel van een vlotter kraan (worden vaak standaard geplaatst bij de bouw) is dat als het zwembad ergens water lekt men daar vaak pas veel later achter komt doordat de waterrekening zo hoog uitpakt… Soms zijn er dan al enkele zwembad inhouden van water weggelekt wat natuurlijk verspilling is. Erger, de grond om het zwembad heen kan wegspoelen waardoor het bad of omliggende terras kan verzakken en dan worden de problemen alleen maar groter en gaat het flink geld kosten om alles weer te repareren.
   Dus ook met een vlotter is het raadzaam om regelmatig te controleren of bv. de watermeter loopt terwijl niemand in huis water gebruikt. Goede kans is dat Uw zwembad continue wordt aangevuld omdat er een lek is…..

  2. Misschien een hele domme vraag, maar waarom heb je de slang niet gewoon ingekort zodat hij het zwembadwater niet raakt, maar er net een paar cm boven hangt? Dan kan het toch nooit terugvloeien?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken