Andalusië heeft onverwacht de belastingen voor huisaankopen verlaagd voor 2021

Andalusië heeft onverwacht de belastingen voor huisaankopen verlaagd voor 2021

Andalusië heeft onverwacht de belastingen voor huisaankopen verlaagd voor 2021

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Als je vanaf nu en voor de rest van 2021 een onroerend goed in Andalusië koopt, betaal je als koper minder belasting. Degenen die op dit moment bezig zijn met de aankoop van een onroerend goed, zullen minder belastingen voor huisaankopen hoeven te betalen dan eerst het geval was. Op dinsdag 27 april heeft de Junta de Andalucía onverwachts en met spoed een decreet goedgekeurd dat de ITP overdrachtsbelasting en het zegelrecht (AJD) voor de rest van het jaar 2021 verlaagt.

De regel heeft als doel de vastgoedmarkt voor de aankoop van woningen te stimuleren in 2021 door de belastingkosten voor kopers in Andalusië te verlagen. Er wordt gehoopt om op deze manier de vastgoedsector, die ook zwaar getroffen is door de pandemie als gevolg van de COVID-19, een impuls te geven.

Gustavo Calero Monereo, advocaat bij C&D Solicitors, legt het een en ander uit in dit artikel op hun website wat wij van hen mochten overnemen.

Besparing

Er wordt een vast tarief voor de ITP overdrachtsbelasting ingevoerd van 7% in plaats van 8%. Ook worden de belastingschijven van 9% en 10% afgeschaft. Deze waren van toepassing op aankopen waarvan de prijs hoger was dan respectievelijk 400.000 euro en 700.000 euro. 7% wordt het vaste en enige belastingtarief ongeacht de aankoopprijs.

Oftewel, aankopen met een hoge prijs zullen een grotere belastingbesparing hebben, aangezien de markt van tweedehands luxe woningen het meest van deze belastingverlaging zal profiteren.

Besparing nieuwe off-plan aankopen

Bij deze aankopen is de vermindering veel lager, aangezien de aankoop van een onroerend goed off-plan wordt belast via BTW (IVA) van 10% en door de belasting op zegelrecht (AJD), waarvan het belastingtarief 1,5% bedroeg. Met de hervorming gaat de AJD van 1,5% naar 1,2%, waardoor de kopers of investeerders van nieuwe woningen het minst van deze hervorming profiteren.

Dit is belangrijk, omdat in Andalusië, vooral in Málaga en in het algemeen aan de Costa del Sol, de off-plan of nieuwbouw aankoop van onroerend goed een zeer belangrijk deel van de onroerend goed markt vertegenwoordigt, met name onder buitenlanders uit landen zoals Engeland, Frankrijk, België, Nederland, Zweden … enz.

Wanneer

Deze vermindering is op woensdag 28 april 2021 in werking getreden en alle aankopen die na deze datum worden verricht, zullen van deze belastingvermindering kunnen profiteren. Maar blijf bij de les met het aankopen, want deze regel is van kracht tot 31 december 2021. Dat wil zeggen dat kopers op 1 januari 2022 dezelfde belastingen zullen betalen die zij voorheen betaalden.

Aanbevelingen huisaankopen

Als je op zoek bent naar een woning om te kopen in Andalusië of bezig bent met de aankoop, bespreek dan met een advocaat de belastingbesparingen die kunnen worden gemaakt door de verkoop in 2021 af te ronden, voor het geval je geïnteresseerd bent in het versnellen van het proces.

Auteur: Gustavo Calero Monereo, advocaat bij C&D Solicitors, Torrox (Málaga)

Ga naar de inhoud