Zeven op de tien huishoudens heeft geen kinderen in Spanje terwijl het aantal ‘perrhijos’ stijgt

Zeven op de tien huishoudens heeft geen kinderen in Spanje terwijl het aantal ‘perrhijos’ stijgt
Beeld: Canva

Zeven op de tien huishoudens heeft geen kinderen in Spanje terwijl het aantal ‘perrhijos’ stijgt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een onderzoek is gebleken dat zeven op de tien huishoudens in Spanje geen kinderen heeft. Het aantal eenpersoonshuishoudens in Spanje is ook gestegen naar 26,6%. Het traditionele concept van een gezin is net zoals in andere Europese landen ook in Spanje langzaam aan het verdwijnen. Daar tegenover staat weer dat er steeds meer stelletjes kiezen voor ‘perrhijos’ ofwel een of meerdere huisdieren als vervanging van kinderen.

Het aantal Spaanse huishoudens zonder kinderen onder de 25 jaar is van 69,9% in 2021 in tien jaar tijd gestegen naar 72,4% eind 2021. Eenpersoonshuishoudens zijn op dit moment in Spanje de meest voorkomende samenstelling van de bijna 18,9 miljoen Spaanse huishoudens.

Om precies te zijn, heeft Spanje 6,2 miljoen huishoudens die bestaan uit een stel met kinderen en zijn er 3,9 miljoen huishoudens zonder kinderen. Verder zijn er 2,7 miljoen personen jonger dan 65 jaar die alleen wonen en 2,3 miljoen 65-plussers die alleen wonen. In totaal zijn er 4,9 miljoen eenpersoonshuishoudens in Spanje.

Huisdieren

Terwijl blijkbaar steeds meer inwoners van Spanje er voor kiezen om geen kinderen te nemen of deze niet kunnen krijgen, is het aantal huisdieren wel toegenomen. Natuurlijk is een kind niet te vergelijken of te vervangen door een kat of hond, maar er zijn steeds meer stelletjes die hun huisdier als een kind behandelen, de zogenaamde ‘perrhijos’.

Als we naar de statistieken kijken dan zien we dat er 4,2 miljoen kinderen jonger dan 10 jaar leven in Spanje wat 6,7 miljoen kinderen zijn als we de leeftijd verleggen naar 15 jaar maar dat er 9,3 miljoen honden staan ingeschreven, een aantal dat waarschijnlijk veel hoger is.

Veel stelletjes kiezen bewust voor een huisdier en niet voor een kind omdat dit niet alleen goedkoper is maar dat dit gezinsmodel ook beter past bij het leven van tegenwoordig. Mannen en vrouwen werken beiden, zijn minder vaak thuis, willen hun leven leven zoals zij dat willen zonder de verantwoordelijkheid van een kind en zijn relaxter bij een huisdier dan bij een kind.

Het Spaanse woord ‘perrhijos’ is natuurlijk een samenvoeging van ‘perros’ en ‘hijos’ in meervoud. Als dat in enkelvoud beschreven wordt is dat ‘perrhijo’ en als het om een kat gaat wordt dat ‘gathijo’. Beiden zijn woorden die niet in Spanje bedacht zijn maar in Mexico rond 2011.

Ga naar de inhoud