Voetbalfans aangehouden voor haatmisdrijf vanwege racistische Real Madrid-pop

Voetbalfans aangehouden voor haatmisdrijf vanwege racistische Real Madrid-pop
Beeld: twitter

Voetbalfans aangehouden voor haatmisdrijf vanwege racistische Real Madrid-pop

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de nacht van 26 januari verscheen een pop met het shirt van Real Madrid speler Vinícius aan een brug in Madrid. Daarnaast hing een spandoek ‘Madrid haat Real Madrid’. De politie vond deze week de vier vermoedelijke daders die terecht zullen staan voor een haatmisdrijf.

De Nationale Politie hield vier personen aan op verdenking van een haatmisdrijf. De feiten vonden plaats tijdens de nacht van 25 op 26 januari. Vier voetbalfans hingen die nacht een pop met een shirt van een voetballer aan een brug. Het shirt was van Vinícius José Paixão de Oliveira Júnior (kortweg Vinícius), een zwarte speler van Real Madrid. De actie vond een paar uur voor de wedstrijd tussen Real Madrid en Atlético Madrid plaats.

Er is de afgelopen week namelijk veel te doen over deze Braziliaanse ‘zwarte’ speler van Real Madrid die alle Spanjaarden als racistisch omschrijft en de Spaanse LaLiga beschuldigt van racisme. Vinícius werd tijdens de wedstrijd tegen Valencia racistisch benaderd door enkele supporters van Valencia, en dus vindt hij dat alle Spanjaarden racisten zijn. Het is zelfs een politiek debat geworden, niet alleen in Spanje, maar ook tijdens de G7-top.

De vier voetbalfans zijn actieve leden van het Frente Atlético, de harde kern van supporters van Atlético Madrid. Ze zijn allemaal tussen de 19 en 24 jaar oud. Angel B.R was al een oude bekende van de ordediensten. Hij bekleedt naar verluidt een centrale positie in de supportersclub. De andere drie spelers staan een trede lager, maar waren bezig aan een opmars binnen de groep.

Samen met de pop met het shirt van Vinícius verscheen ook een spandoek met de tekst ‘Madrid odia al Real’, ‘Madrid haat Real’. De politie had een vermoeden dat de pop kon worden gelinkt aan verschillende personen die betrokken waren bij een dodelijke vechtpartij. 

In 2014 stierf toen een zekere Jimmy, een supporter van de voetbalploeg van La Coruña. Via vingerafdrukken op de pop en het spandoek probeerde de politie de daders op te sporen. Toen dat nergens toe leed, hadden ze gelukkig meer succes via andere pistes. De vier gevonden daders staan terecht voor een haatmisdrijf. De rechter beslist binnenkort over hun straf.

Ga naar de inhoud